Κόσμος

Πονοκέφαλος τα Leopard για τον Όλαφ Σολτς – Η κρτική που δέχεται

Η χθεσινή απόφαση της Γερμανίας να μη δώσει το «πράσινο φως» για την την αποστολή Leopard στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Όλαφ Σολτς

Η χθεσινή απόφαση της Γερμανίας να μη δώσει το «πράσινο φως» για την την αποστολή Leopard στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Όλαφ Σολτς ο οποίος δέχεται πυρ ομαδόν για την στάση του Βερολίνου. Την ίδια ώρα, το Κίεβο που ανέμενε μια θετική απόφαση δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση.

Η συνάντηση στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Δυτικής Γερμανίας με στόχο την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας ναυάγησε προς το παρόν καθώς η Γερμανία ξεκαθάρισε πως θα παραχωρήσει άρματα μάχης αφότου εγκριθεί η συμφωνία από τους συμμάχους χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα συμβεί αυτό. «Η αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας» δήλωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μικαίλο Πόντιλακ.

«Θα βοηθήσετε την Ουκρανία με τα απαραίτητα όπλα ούτως ή άλλως και συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον τερματισμό του πολέμου εκτός από την ήττα (της Ρωσίας). Αλλά η σημερινή αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας. Κάθε μέρα καθυστέρησης είναι ο θάνατος των Ουκρανών. Σκέψου πιο γρήγορα» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

Νωρίτερα, η Πολωνία άσκησε δριμεία κριτική στο Βερολίνο, τονίζοντας – δια του υπουργείου Εξωτερικών του – ότι αυτός ο δισταγμός για αποστολή όπλων στην Ουκρανία «σοκάρει».

Σύνοδος Ράμσταϊν: Κάλεσμα των χωρών της Βαλτικής στη Γερμανία να παραδώσει τα Leopard

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών βαλτικών χωρών κάλεσαν σήμερα τη Γερμανία να παραδώσει «τώρα» βαρέα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να σταματήσει τη ρωσική επίθεση. «Εμείς οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, ζητούμε από τη Γερμανία να παράσχει από τώρα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία», δήλωσε μέσω του Twitter ο λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει η ρωσική επίθεση, να βοηθηθεί η Ουκρανία και να αποκατασταθεί γρήγορα η ειρήνη στην Ευρώπη», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «η Γερμανία, ως πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη, έχει ιδιαίτερη ευθύνη σχετικά μ’ αυτό». Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες, Παρασκευή, στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, ανακοίνωσαν νέες σημαντικές παραδόσεις όπλων στη χώρα αυτή.