Πολιτική

Νταβός – Πατέλης: Ανάγκη μετάβασης σε ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο που βασίζεται στις ΑΠΕ

«Το μέλλον έρχεται πιο γρήγορα απ' ότι περιμέναμε» τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Η δουλειά κάθε κυβέρνησης είναι να κάνει το καλύτερο δυνατό, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, απαντώντας σε ερώτημα για το πως ανταποκρίνεται η κυβέρνηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Τόνισε, δε, ότι παρόλο που δεν γνωρίζει αρκετά για να μιλήσει για την κατάσταση επί του εδάφους, εν τούτοις βλέπει και θετικά σημεία σε αυτή τη σύρραξη, όπως η αφύπνιση του κόσμου για διάφορα θέματα. Ως παράδειγμα ανέφερε την ενεργειακή εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές, αλλά και την ανάγκη μετάβασης σε ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο που βασίζεται στις ΑΠΕ. «Το μέλλον έρχεται πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε», τόνισε ο κ. Πατέλης υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας σε ένα νέο ενεργειακό γίγνεσθαι, λόγω της υπερεπάρκειας της ηλιοφάνειας και των ανέμων.

Όσον αφορά το πώς πορεύεται η χώρα, ο κ. Πατέλης τόνισε τη σημασία των έργων που επιτελούνται, αλλά και της σκληρής δουλειάς κυρίως στους τομείς της ψηφιοποίησης του κράτους και της πράσινης οικονομίας, τομείς που θα προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας. Η ψηφιοποίηση των εγγράφων του κράτους από μόνη της θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, τόνισε.

Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι ένα μεγάλο πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις είναι η Δικαιοσύνη. Όπως εξιστόρησε, στο παρελθόν όταν ερωτώνταν οι επενδυτές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα ανέφεραν την υψηλή φορολόγηση και τη γραφειοκρατία. Αυτά τα προβλήματα έχουν εν πολλοίς λυθεί, οπότε αυτό που αναφέρουν πλέον είναι τα προβλήματα με την Δικαιοσύνη. «Βέβαια αναφέρουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα εργαζομένους. Εκεί εγώ τους προτείνω να αυξήσουν τους μισθούς», είπε χαριτολογώντας ο κ. Πατέλης. Όμως ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να δίνει ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και απόκτησης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων, τόνισε. Βέβαια η ψηφιοποίηση του κράτους αναγκαστικά πρέπει να συνακολουθείται από την απλοποίηση και των διαδικασιών, προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την νομοθεσία του προέδρου Μπάιντεν για μείωση του πληθωρισμού, τον λεγόμενο νόμο IRA, σημείωσε ότι αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης στο Νταβός, αλλά και στις Βρυξέλλες, και χαρακτήρισε το νόμο «απόλυτα προστατευτικό». Αλλά επειδή αυτο-χαρακτηρίστηκε αισιόδοξος, εξέφρασε τη γνώμη ότι τελικά θα βρεθούν οι λύσεις και τα κατάλληλα εργαλεία για αυτό το ζήτημα, όπως τα βρήκε η ΕΕ για τη στήριξη των κρατών-μελών κατά την πανδημία.

Ερωτώμενος τι θα κομίσει στην Αθήνα από το Νταβός, αποκρίθηκε την αλλαγή στη γνώμη των ξένων για την χώρα μας. Αλλαγές, που όπως είπε, οι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται λόγω της ταλαιπωρίας και της δυσφήμισης που υπέστησαν κατά την διάρκεια της κρίσης. «Όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση, άλλες χώρες δεν ενδιαφέρονταν, τώρα που οι άλλες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίσεις θέλουν να μάθουν πως επιβίωσαν οι Έλληνες. Γιατί επιβίωσαν όντως», υπογράμμισε.

Αλλά ο κ. Πατέλης κομίζει και εκτεταμένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο τροφοδοτείται από το υπάρχον ταλαντούχο προσωπικό (εντός επικράτειας αλλά και από τη διασπορά), την πολιτική σταθερότητα, την πράσινη οικονομία, τα logistics, και τον τουρισμό. Υπάρχουν πολλές πλευρές οι οποίες ενδιαφέρουν το ξένο επενδυτικό κοινό.

Ερωτηθείς πως μπορεί η Ελλάδα να διασφαλίσει αυτή την πρόοδο απάντησε αστειευόμενος «Ξαναψηφίστε την κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχασε μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησης της που δεν έχει επανακτήσει ακόμη. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο θα δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο