Κόσμος

Η Ρωσία ανακοινώνει την κατάληψη του Lobkove

Την κατάληψη της πόλης Lobkove (Λόμπκοβε), μιας μικρής πόλης νοτίως της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία. Την ίδια στιγμή, στο Ραμστάιμ της Γερμανίας, συνεχίζονται οι εργασίες της έκτακτης συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την κατάληψη της πόλης Lobkove (Λόμπκοβε), μιας μικρής πόλης νοτίως της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία. Την ίδια στιγμή, στο Ραμστάιμ της Γερμανίας, συνεχίζονται οι εργασίες της έκτακτης συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Lobkove, η οποία  υπάγεται διοικητική στην περιοχή της Ζαπορίζια.  Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι «στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, η πόλη Λόμπκοβε απελευθερώθηκε μετά από τις επιτυχείς επιθετικές ενέργειες των μονάδων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην πόλη Klischewka, ο Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κατάληψή της, τονίζοντας ότι αυτή «απελευθερώθηκε από τους εθελοντές των αποσπασμάτων επίθεσης με την υποστήριξη της επιχειρησιακής τακτικής και στρατιωτικής αεροπορίας, των πυραύλων και του πυροβολικού της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας».

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη της εν λόγω τοποθεσίας είχε επιβεβαιωθεί λίγες ώρες νωρίτερα από τις φιλορωσικές αρχές στο Ντόνετσκ.

Μάλιστα, η ανακοίνωση του Ιγκόρ Κονασένκοφ έρχεται μια ημέρα αφότου ο ολιγάρχης και ιδρυτής του Ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανέφερε ότι μισθοφόροι είχαν καταλάβει την πόλη, την οποία περιέγραψε ως «ένα από τα πιο σημαντικά προάστια του Μπαχμούτ». Το Μπαχμούτ έχει γίνει ένα από τα κυριότερα σημεία των ένοπλων συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Η ρωσική αυτή ανακοίνωση, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες επικοινωνιακές υστεροβουλίες, γίνεται τη στιγμή που στο Ραμστάιν, συζητείται η προοπτική της στρατιωτικής εμπλοκής της Γερμανίας στον πόλεμο, απέναντι ακριβώς στην Ρωσία και στην διαφαινόμενη ανάφλεξη.

Ουσιαστικά, οι Γερμανοί θέτουν στους εαυτούς τους το ερώτημα σχετικά με το εάν θα εμπλακούν σε πόλεμο ή όχι. Το Βερολίνο έχει εκφράσει επανειλημμένως την συμπαράστασή του προς την Ουκρανία και έχει διαφοροποιηθεί από το Κρεμλίνο. Είναι, ωστόσο, η αποστολή των σύγχρονων, αποτελεσματικών τεθωρακισμένων Leopard που προβληματίζει τη Γερμανία και την τρικομματική κυβέρνησή της.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προτιμά, έως τώρα, να «κρύβεται» πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας σε «αμοιβαία δέσμευση» απέναντι στη Ρωσία. Άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν έγκαιρα κινητοποιηθεί για να επαναλάβουν την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό και για να δεσμευτούν για την αποστολή τεθωρακισμένων και πρόσθετου, συμπληρωματικού οπλισμού στους αμυνόμενους Ουκρανούς. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας, οι οποίες έλαβαν τις αποφάσεις αυτές ως εθνικές κρατικές οντότητες, μέσα από τα δικά τους πολιτειακά όργανα, χωρίς υποχρεωτική προηγούμενη «αμοιβαία δέσμευση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάμεσα στην εμπλοκή του Βερολίνου στον πόλεμο και την άρνηση της αποστολής τανκ Leopard, διαγράφεται στον άμεσο χρονικό ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας τρίτης, ενδιάμεσης στάσης της Γερμανίας, η οποία δεν είναι απίθανο να επιλέξει την αποστολή μαχητικών αρμάτων που διαθέτουν και άλλες χώρες.