Nέα της αγοράς

Η πορεία του πετρελαίου κινείται σε ανοδική τροχιά – Προς τα 100 δολάρια

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό το 2023, προοπτική που θα φέρει νέο γύρο ανόδου στις τιμές αργού ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αλλαγή δεδομένων φαίνεται να έχουμε στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με βασικό παράγοντα-ρυθμιστή την Κίνα, που ανοίγει ξανά τα σύνορά της και μπαίνει δυναμικά στο διεθνές γεωπολιτικο-οικονομικό γίγνεσθαι, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει την χαμένη αναπτυξιακή της ισχύ, εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τα μέγιστα τη ζήτηση για ενέργεια, εάν βεβαίως δεν υπάρξει κάποια ξαφνική ανατροπή.

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό το 2023, προοπτική που θα φέρει νέο γύρο ανόδου στις τιμές αργού ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η ζήτηση για αργό αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατ.βαρέλια ημερησίως και να φθάσει το ρεκόρ των 101,7 εκατ.βαρελιών ημερησίως, την ώρα που ο ολοένα και αυξανόμενος αντίκτυπος των κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία απειλεί να περιορίσει την προσφορά, όπως επισημαίνει στην πρώτη μηνιαία έκθεση της για το 2023 η ΙΕΑ.

«Οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου το 2023 είναι η Ρωσία και η Κίνα», σημειώνει η ΙΕΑ, προβλέποντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά στα ύψη. Πέρυσι εκτινάχθηκαν κοντά στα ιστορικά υψηλά, κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να υπαναχωρήσουν όμως καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας περιόρισε τη ζήτηση, ειδικά στην Ευρώπη.

Η ΙΕΑ, η οποία συμβουλεύει τις κυβερνήσεις για ζητήματα ενέργειας, γνωστοποίησε ότι η ρωσική προσφορά πετρελαίου παρέμεινε σταθερή το Δεκέμβριο στα 11,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρά τις κυρώσεις της Δύσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η «επαρκώς τροφοδοτούμενη» αγορά πετρελαίου στις αρχές του έτους θα μπορούσε να εξανεμιστεί γρήγορα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις – ειδικά μετά την απαγόρευση των εισαγωγών διυλισμένων προϊόντων αργού της Ρωσίας από την Ε.Ε. από 5 Φεβρουαρίου – θα ξεδιπλωθούν πλήρως.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ώθησε τις τιμές πετρελαίου σε ράλι 10% την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΙΕΑ προβλέπει ότι το ήμισυ της κατανάλωσης πετρελαίου φέτος θα μπορούσε να απορροφηθεί από την Κίνα, παρότι «η ταχύτητα και η μορφή» της επαναλειτουργίας της χώρας παραμένουν αβέβαιες.

Οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού στην Κίνα, που έκαμψαν την οικονομική δραστηριότητα πέρυσι, οδήγησαν την πετρελαϊκή ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε πτώση για πρώτη φορά από το 1990, κατά μέσο όρο της τάξης των 390.000 βαρελιών ημερησίως, στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση. Ωστόσο, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων την τελευταία περίοδο του 2022 είχαν ως αποτέλεσμα η ζήτηση για πετρέλαιο το Νοέμβριο να αυξηθεί κατά 470.000 βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχα, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 510.000 βαρέλια ημερησίως το 2023 και προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατ.βαρέλια ημερησίως φέτος στα 101,8 εκατ. βαρέλια.

Tί λένε οι προβλέψεις

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Aramco, του κορυφαίου πετρελαϊκού ομίλου στον πλανήτη, προχωρεί ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, προειδοποιώντας για πιθανές ελλείψεις στην περίπτωση που η κινεζική ζήτηση αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Σήμερα έχουμε μία υπερβάλουσα παραγωγική ικανότητα της τάξης των 2 εκατ. βαρελιών. Η αεροπορική βιομηχανία απορροφά 1 εκατ. βαρέλια λιγότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Καθώς όμως ο αεροπορικός κλάδος θα ανακάμπτει την περίοδο 2023-24, τότε θα χρειαστούν επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια. Με το άνοιγμα δε της Κίνας, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά πολύ. Eπομένως, όλες οι ενδείξεις τώρα, χωρίς να υπάρξουν νέες υφέσεις, εάν οι οικονομίες βεβαίως βελτιωθούν, υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί αύξηση της προσφοράς. Επομένως, θα χρειαστείτε πρόσθετες επενδύσεις για να προετοιμαστείτε γι΄αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Άμιν Νάσερ, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Ο Μάρτιν Γετσέλααρ, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής πετρελαϊκής Cepsa, προβλέπει ότι η τιμή αργού θα επιστρέψει σε τριψήφιο νούμερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Γενικότερα, αναλυτές βλέπουν πολύ πιθανή μία τιμή πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες, εξέλιξη που θα μπορούσε ωστόσο να υπονομεύσει την εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία ασκώντας νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο