Nέα της αγοράς

Πώς να παραγγέλνετε κρασί σαν «επαγγελματίας» και γιατί δεν πρέπει να το δοκιμάζετε πριν το πιείτε

Το να παραγγείλεις ένα μπουκάλι κρασί σε κάποιο εστιατόριο δεν είναι τελικά πάντα εύκολη υπόθεση. 

Το να παραγγείλεις ένα μπουκάλι κρασί σε κάποιο εστιατόριο δεν είναι τελικά πάντα εύκολη υπόθεση.

Μπορεί άλλωστε να βρεθείς σε ένα εστιατόριο το οποίο είτε να μην έχει το κρασί που συνήθως παραγγέλνεις, είτε να θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό για το οποίο όμως δεν είσαι σίγουρος.

Σύμφωνα με τον Independent υπάρχουν τρεις απλοί κανόνες που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, αν θέλεις να διαλέγεις πάντα ένα καλό κρασί.

Κανόνας 1: Λίγη προετοιμασία βοηθάει πολύ

Δεν γίνεται παντού, αλλά μπορείτε να ζητήσετε από το εστιατόριο να σας στείλει με email τη λίστα κρασιών του εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε στο μυαλό σας ήδη τις επιλογές πριν φτάσετε στο μαγαζί.

Μάλιστα ενδεχομένως να μπορείτε να παραγγείλετε εκ των προτέρων το κρασί, ώστε ο σομελιέ να έχει ήδη την φιάλη έτοιμη όταν θα φτάσετε.

Κανόνας 2: Ακολουθήστε τον σομελιέ

Το να κάνετε πως γνωρίζετε περισσότερα από τον σομελιέ του μαγαζιού, σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη τακτική. Άλλωστε αν επιμένετε ότι είστε ειδικός, ενώ δεν είστε, δεν θα μάθετε ή δεν θα δοκιμάσετε ποτέ κάτι καινούργιο και θα καταλήξετε να πίνετε το ίδιο και το ίδιο κρασί.

Υπάρχουν μερικές ιδανικές φράσεις προκειμένου να ζητήσετε βοήθεια από τους σομελιέ, χωρίς να φανείτε αδαής.

Συγκεκριμένα μπορείτε να του πείτε: «Μου αρέσει αυτή η κατηγορία κρασιών» ή «τελευταία κινούμαι στα κρασιά αυτής της χώρας».

Άλλωστε κάνοντας αυτές τις δηλώσεις θα δείξετε πως είστε ανοιχτός στη συζήτηση και οι πληροφορίες από έναν σομελιέ δεν πάνε ποτέ χαμένες.

Κανόνας 3: Ποτέ μην δοκιμάζετε το κρασί

Κι όμως στην κλασική ερώτηση «θα δοκιμάσετε», εσείς επιλέξετε απλώς να μυρίσετε.

Προτιμήστε δηλαδή να φέρετε το ποτήρι προς τα ρουθούνια σας και μετά απλά να γνέψετε θετικά, αν το κρασί είναι καλό. Αν όμως έχει περίεργη οσμή, μπορείτε να το πείτε εκείνη τη στιγμή στον σερβιτόρο.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη γνώμη του σομελιέ, αν έχετε δεύτερες σκέψεις. Εκείνος σίγουρα θα το δοκιμάσει και θα σας πει τη γνώμη του. Σε καμία περίπτωση πάντως μην επιλέξετε να κουνάτε συνέχεια το κρασί πέρα δώθε και να το δοκιμάζετε συνεχώς κάνοντας γαργάρες στο στόμα σας. Αυτό «απαγορεύεται»