Ο Μπόρις Πιστόριους είναι εδώ και λίγη ώρα η επιλογή του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για το αξίωμα του υπουργού Άμυνας. Ο 61χρονος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέμενε το «αουτσάιντερ», αλλά η πολεμική αναμέτρηση στα εδάφη της Ουκρανίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και ο Πιστόριους διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία.
Ο Πιστόριους, υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, είναι πλέον ο νέος Ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας, καθώς η τρικομματική κυβέρνηση Σολτς δέχεται έντονες πιέσεις, προκειμένου να αυξήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα έναν εξαιρετικό πολιτικό της χώρας μας για το αξίωμα του υπουργού Άμυνας. Ο Μπόρις Πιστόριους είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός που έχει δοκιμαστεί στη διοίκηση, ασχολείται με την πολιτική ασφάλειας εδώ και χρόνια και με τις ικανότητές του, την επιμονή και τη μεγάλη του καρδιά, είναι ακριβώς το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της Bundeswehr σε αυτό το σημείο καμπής».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η σχετική ανάρτηση του Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος χαιρετίζει την ανάθεση του υπουργικού χαρτοφυλακίου στον Μπόρις Πιστόριους.
Ο Μπόρις Πιστόριους είναι «το κατάλληλο πρόσωπο» για να ηγηθεί της «αλλαγής εποχής» που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο Πιστόριους δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον επικεφαλής της κυβέρνησης και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξωνίας δεν έχει κρύψει τις ομοσπονδιακές φιλοδοξίες του, ενώ, το 2019, έλαβε μέρος στον εσωκομματικό αγώνα για την ανάληψη της προεδρίας του ιστορικού SPD.
Η επιλογή του συνδέεται κυρίως με την τροπή που έχουν πάρει οι πολεμικές εχθροπραξίες στα ουκρανικά εδάφη. Η πίεση για την παράδοση τανκ στην Ουκρανία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Ο διορισμός του Πιστόριους έρχεται τη στιγμή που οι δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν τη Γερμανίας, προκειμένου αυτή να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής τανκ Leopard στο Κίεβο.
Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο έχει αρνηθεί να προμηθεύσει άρματα μάχης. Έως τώρα, η κυβέρνηση υπό τον Σολτς πρόβαλε το επιχείρημα ότι η πρόσθετη παροχή τανκ στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνον εάν έχει υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των βασικών συμμάχων της Ουκρανίας, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Κριστίνα Λάμρεχτ δεν παραιτήθηκε λόγω της περιποίησης… των νυχιών της, ούτε επειδή ήταν «εντελώς ανίκανη» μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης Σολτς. «Παραμύθια» του Γερμανού καγκελάριου, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων είναι αυτοί οι ισχυρισμοί, ενάντια στους οποίους βάλλει και το σημερινό φύλλο της FAZ. Η Λάμπρεχτ υπηρετούσε μια πολιτική μετριοπαθούς στρατιωτικής και επιχειρησιακής αρωγής προς τους Ουκρανούς.
Η νέα πολιτική, πολιτική ειλικρινούς συνεννόησης με την Μεγάλη Βρετανία, την Φινλανδία, την Πολωνία και την Γαλλία, είναι αποδοκιμασία της πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι χθες το Βερολίνο. Η στροφή είναι, ασφαλώς, καλοδεχούμενη και ο Πιστόριους γνωρίζει, διαβάζουμε, από ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια και οπλικά συστήματα κι, άρα, είναι ικανός να υπηρετήσει τη νέα πολιτική, που φαίνεται να εγκαινιάζει η κυβέρνηση Σολτς.