Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να… χτενίζουν ο,τιδήποτε έχει απομείνει από την πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, μετά το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα το περασμένο Σάββατο. Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται πλέον στους 40 νεκρούς – ανάμεσά τους και τρία παιδιά – με 30 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται και τις ελπίδες για επιζώντες να σβήνουν.
Από αυτό το μπλοκ κατοικιών δεν έχει απομείνει πλέον σχεδόν τίποτε όρθιο. Στο σημείο το μόνο που ακούγεται είναι η σιωπή των κατοίκων που περιμένουν να βρεθεί κάποιος ζωντανός. Με λουλούδια, κεριά και παιχνίδια ανά χείρας προσεύχονται για ένα θαύμα.
Συνολικά σε αυτό το πολυώροφο κτίριο κατοικούσαν 1.700 άνθρωποι (!) με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων ή επιζώντων στα συντρίμμια. Συνολικά οι τραυματίες είναι 79 ενώ έχουν διασωθεί 39 άνθρωποι.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τους την πολυκατοικία. “Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν κτίρια με κατοικίες, ούτε τις μη στρατιωτικές υποδομές. Βομβαρδίζουν στρατιωτικούς στόχους”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ για να προσθέσει ότι “η κατάσταση στο Ντνίπρο είναι αποτέλεσμα των ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων και του αντιαεροπορικού συστήματος άμυνας”.
Το χτύπημα στο Ντνίπρο συνέβη εν μέσω σειράς ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων στην ουκρανική επικράτεια. Το Κιέβο τόνισε ότι η αεράμυνα του δεν είναι σε θέση να καταρρίψει τον πύραυλο με τον οποίο επλήγη η πολυκατοικία. Πρόκειται για ένα πύραυλο σοβιετικής εποχής Kh-22 ο οποίος χαρακτηρίζεται από χαμηλή ακρίβεια και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να καταστρέφει πολεμικά πλοία.
Στο βραδινό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα πολέμου και υποσχέθηκε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. “Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Ρώσοι δολοφόνοι, όλοι όσοι δίνουν και εκτελούν εντολές για πυραυλική τρομοκρατία εναντίον του λαού μας, θα λάβουν νόμιμες ποινές και θα τις κτίσουν”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας κατονόμασε έξι μέλη του ρωσικού στρατού επικαλούμενη ευρήματα προκαταρκτικής έρευνας.
Σε ένα μήνα αυτός ο πόλεμος θα συμπληρώσει έναν χρόνο, έναν ολόκληρο χρόνο απόγνωσης, εξαθλίωσης και μίσους. Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν σταματήσει. Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πιθανόν και οι δύο πλευρές να είναι αντιμέτωπες με τρομερές απώλειες ενώ, η Μόσχα – που έναν χρόνο πριν πίστευε πως η ειδική της στρατιωτική επιχείρηση ήταν θέμα μερικών εβδομάδων – τώρα φαίνεται πως επιδιώκει να δείχνει ότι προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο.
Όσο συνεχίζουμε να προχωράμε μέσα στον χειμώνα, οι γραμμές στο πεδίο της μάχης δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι Ουκρανοί μάχονται ακόμη αλλά έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που κατάφεραν να ανακαταλάβουν έδαφος. Όμως, από την πλευρά τους οι Ρώσοι αρχίζουν – μετά από καιρό – να καταγράφουν εκ νέου κέρδη στο πεδίο της μάχης παρά το γεγονός ότι το Κιέβο έχει ενισχυθεί στρατιωτικά και οικονομικά από την ενωμένη Δύση και παρά το γεγονός ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία άλλαξε για δεύτερη φορά μέσα σε 90 ημέρες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η Μόσχα διψά και επιδιώκει να σταματήσει το σερί επιχειρησιακών επιτυχιών του Κιέβου. Στρατιωτικοί αναλυτές κρίνουν ότι το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να αυξήσει και να διευρύνει τη στρατιωτική του δράση. Γεγονός το οποίο θα ισοδυναμούσε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, με αύξηση της ανάγκης του Κιέβου για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Ήδη άλλωστε, ο Ουκρανός πρόεδρος, στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ζήτησε από τους δυτικούς του συμμάχους να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.