Ελλάδα

Κηδεία βασιλιά Κωνσταντίνου: Το τελετουργικό, το πρωτόκολλο, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και τα συνθήματα [vid]

Αναχωρούν από τη χώρα από το πρωί της Τρίτης οι βασιλιάδες, οι πρίγκιπες, και οι άλλοι εστεμμένοι που παρευρέθηκαν χθες στην κηδεία του έκπτωτου μονάρχη, Κωνσταντίνου.

Με όλους τους κανόνες του πρωτοκόλλου των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, παρουσία βασιλιάδων, διαδόχων, πριγκίπων, τη συγκίνηση που υπάρχει σε όλους τους αποχαιρετισμούς, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση και διαφωνίες για τον χαρακτήρα της τελετής, κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι στο Τατόι, κοντά στους προγόνους του, όπως επιθυμούμε, ο τελευταίος άνθρωπος που έφερε τον τίτλο του βασιλιά των Ελλήνων.

Η κηδεία του 83χρονου τέως βασιλιά επέβαλε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός μεγάλου σχεδίου ασφαλείας μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αν και κηδεύτηκε ως ιδιώτης, η παρουσία βασιλέων- αρχηγών κρατών και άλλων υψηλών προσκεκλημένων της οικογένειάς του, στην Αθήνα υποχρέωσε την Αστυνομία να σχεδιάσει και να εκτελέσει μέτρα ασφαλείας, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος έκαναν αγώνα δρόμου για να ευπρεπισθεί το δημόσιο κτήμα του Τατοϊου, στο τμήμα των βασιλικών τάφων που είχαν πληγεί από την καταστροφική φωτιά του 2021.

Ωστόσο, η πολιτική αντιπαράθεση δεν έλειψε, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης- αφενός η αξιωματική αντιπολίτευση σε χθεσινή της ανακοίνωση, μετά την κηδεία, υποστήριξη ότι η κυβέρνηση υποκλίθηκε σε έναν έκπτωτο βασιλιά, αφετέρου υπήρξαν φωνές από την κυβερνώσα παράταξη που δήλωσαν εξαρχής τη διαφωνία τους για την κυβερνητική απόφαση. Χαρακτηριστικότερη ήταν η στάση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και έδωσε το παρών χθες στη Μητρόπολη.

Έτσι, επίθεση εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σχετικά με τη διαχείριση της κηδείας, σχολιάζοντας πως «αυτό που παρακολούθησε σε εθνική μετάδοση όλο το πανελλήνιο, ήταν σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η κηδεία ενός «ιδιώτη».

«Η παρέλαση των υπουργών και των βουλευτών του, η υπαναχώρηση από την αρχική του απόφαση για το λαϊκό προσκύνημα, η επιλογή της ΕΡΤ για τον τριήμερο μαραθώνιο τηλεοπτικής κάλυψης, αφορούσε σύμφωνα με τον υποκριτή κ. Μητσοτάκη που θέλει να πατά σε δυο βάρκες, έναν ιδιώτη που απεβίωσε.

Κατά τα λοιπά, μόνο η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού έλλειπε από την τελετή για να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης, κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της φιλοβασιλικής πτέρυγας της ΝΔ, δεν απέτισε απλά φόρο τιμής στη κηδεία ενός ιδιώτη, αλλά υποκλίθηκε σήμερα κανονικότατα στην έκπτωτη βασιλεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κηδεία του τέως βασιλιά πάντως τα είχε όλα: Πλήθος που έσπευσε και έκανε ουρές από τα ξημερώματα χθες για το ύστατο χαίρε, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, αλλά και περιέργεια για την παρουσία βασιλέων στην τελετή: Κάποια στιγμή χθες το πρωί η ουρά για το άτυπο λαϊκό προσκύνημα έφτανε σχεδόν στο Μοναστηράκι, ενώ οι προσελεύσεις των επισήμων κράτησαν το πλήθος γύρω από τη Μητρόπολη. Εκπρόσωποι έντεκα βασιλικών οίκων έδωσαν το παρών στην τελετή- έχοντας οι περισσότεροι συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια των Γλύξμπουργκ. Οι πολυπληθέστερες αντιπροσωπείες ήταν εκείνες των βασιλικών οίκων της Ισπανίας και της Δανίας, καθώς η βασίλισσα της Δανίας είναι αδελφή της συζύγου του εκλιπόντος, Αννας- Μαρίας, ενώ η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία είναι αδελφή του. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας, Λετίθια που τράβηξε όλα τα βλέμματα εντός κι εκτός Μητρόπολης, της πριγκίπισσας Αννας της Μ.Βρετανίας, του Αλβέρτου του Μονακό, αλλά και του πριγκιπικού ζεύγους της Νορβηγίας Χάακον και Μέτε Μάριτ. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του επίτιμου βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια αυτοεξόριστος.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι της οικογένειας προσήλθαν και κάθισαν εντός του ναού με συγκεκριμένη σειρά και θέσεις, βάσει των αξιωμάτων τους και τη σχέση τους με τους Γλύξμπουργκ. Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν ήταν και η σειρά προσέλευσης των μελών της στενής οικογένειας του εκλιπόντος στη Μητρόπολη. Πρώτοι έφτασαν οι γιοι του, που συνόδευσαν το φέρετρο του πατέρα τους από τον Αγιο Ελευθέριο στη Μητρόπολη. Οι δύο νεώτεροι, Νικόλαος και Φίλιππος πήραν θέσεις εντός του ναού, ενώ ο πρωτότοκος, Παύλος υποδεχόταν τους προσκεκλημένους. Λίγο πριν από το τέλος των προσελεύσεων έφθασαν οι σύζυγοι των δύο μικρότερων Τατιάνα Μπλάτνικ, Νίνα Φλορ και η μικρότερη κόρη του εκλιπόντος, Θεοδώρα. Στη συνέχεια έφθασε η πρωτότοκη κόρη, Αλεξία, με τον σύζυγό της Κάρλος Μοράλες- Κουιντάνα και τα παιδιά τους, ενώ τελευταία έφθασε η Αννα Μαρία, συνοδευόμενη από τη σύζυγο του πρωτότοκου γιου της, τη Μαρί Σαντάλ.

Εκτός από βασιλικό πρωτόκολλο, η κηδεία, όπως κάθε κηδεία, είχε συγκίνηση. Η Αννα Μαρία βούρκωσε ακούγοντας τον επικήδειο του γιου της, ενώ συγκινητική ήταν και η επιλογή των λουλουδιών για το στεφάνι της, που τοποθετήθηκε πάνω στο τυλιγμένο με τη σημαία φέρετρο: Από μιγκέ, τα μικρά λευκά λουλουδάκια από τα οποία είχε φτιαχθεί η νυφική της ανθοδέσμη. Εμφανέστατα συγκινημένος, όμως, εκτός από την αδελφή του Αλεξία ήταν ο Νικόλαος, όπως και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ- ιδιαίτερα κατά την ώρα του τρισάγιου στο Ναό της Αναστάσεως στο Τατόι και όταν μαζί με τα αδέλφια και τα ανίψια του σήκωσε το φέρετρο του πατέρα του για να μεταφερθεί στον τάφο.

Οι επιφανείς επισκέπτες άρχισαν να αποχωρούν από χθες από την Αθήνα, μετά το γεύμα που παρέθεσε η οικογένεια στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία και οι αποχωρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα. Το πρόγραμμα της τελετής τηρήθηκε σχεδόν κατά γράμμα: Καταγράφηκε ωστόσο μικρή καθυστέρηση στη μεταφορά της σορού στη Μητρόπολη λόγω του πλήθους, ενώ δε τηρήθηκε η απόφαση της οικογένειας να μην επιτραπεί σε πολίτες να προσεγγίσουν το χώρο της ταφής- επετράπη τελικά να μπουν πεζή, μετά την ταφή.

Η διαδικασία κύλησε με απόλυτη τάξη, χωρίς «παρατράγουδα»- εξαίρεση, ίσως, ορισμένοι που δήλωναν νοσταλγοί της βασιλείας και έφεραν βασιλικές σημαίες, ενώ ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ της βασιλείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο