Η επεισοδιακή εκκένωση του ορυχείου εξόρυξης λιγνίτη στο Λίτσερατ σχεδόν ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία. Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, μεγάλη διαδήλωση 15.000 ακτιβιστών στην περιοχή. Οι διοργανωτές κάνουν μάλιστα λόγο ακόμη και για 35.000 συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών οικογένειες με παιδιά και συνταξιούχοι, που έφτασαν στο Λίτσερατ για να ανακόψουν τα σχέδια του ενεργειακού κολοσσού RWE για επέκταση της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου Γκρατσβάιλερ.
«Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, η αντίσταση συνεχίζεται» ανέφερε η νεαρή Σουηδή πρωτεργάτρια των Fridays for Future, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρέθηκε επίσης χθες στην περιοχή. Η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, δεν έλειψαν όμως και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Σύμφωνα με ανταποκριτές που μετέδιδαν τις εξελίξεις από το Λίτσερατ, διαδηλωτές έριξαν πέτρες και κροτίδες λάμψης στους αστυνομικούς, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, ρόπαλα και σπρέι πιπεριού σε βάρος ακτιβιστών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν αρκετές αναφορές από διαδηλωτές για αδικαιολόγητη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ανησυχία για τους διαδηλωτές που βρίσκονται σε σήραγγα
Ανησυχία προκαλεί η περίπτωση δύο ανδρών που βρίσκονται κρυμμένοι σε υπόγειες σήραγγες. Σύμφωνα με ακτιβιστές που βρίσκονται σε δενδρόσπιτα πάνω από το ορυχείο, η κατάσταση της υγείας των δύο ανδρών στις υπόγειες σήραγγες είναι σταθερή.
Για την αστυνομία και την πυροσβεστική πάντως η απομάκρυνσή τους από τη σήραγγα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση, δεδομένης της επικινδυνότητας της επιχείρησης και της δύσκολης προσβασιμότητας στο σημείο. Σύμφωνα με την αστυνομία του Άαχεν, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο Λίτσερατ, το υπόγειο δίκτυο με σήραγγες του ορυχείου δεν είναι ασφαλές. Το σύστημα εξαερισμού που διαθέτει εξυπηρετώντας τις ανάγκες λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου δεν είναι κατάλληλα φτιαγμένο για μια μόνιμη παροχή οξυγόνου.
Τέλος, έκκληση προς τους διαδηλωτές απηύθυνε και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βυστ, λέγοντας ότι η βία δεν μπορεί να αποτελεί μέσο πολιτικού διαλόγου. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη κοινωνικής ειρήνευσης σε δύσκολους καιρούς για την ενεργειακή πολιτική στη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη.