Για «έγκλημα πολέμου» κατηγορεί τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το χτύπημα στο Ντνίπρο, όπου οι νεκροί αυξάνουν διαρκώς και έχουν φθάσει, αυτήν την ώρα, τους σαράντα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σουηδική προεδρία της Ε. Ε., πρόκειται για ένα «έγκλημα πολέμου», για το οποίο πρέπει να διωχθούν, σύμφωνα με ενημέρωση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Κατά τη διάρκεια, δεμ κοινής διάσκεψης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον καταδίκασε τη ρωσική ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» και ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου και οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν για όσο διάστημα χρειαστεί».΄
Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τη σφαγή, κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «τραγωδία», η οποία θα μπορούσε να οφείλεται σε βολή της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Από την πλευρά του, μετά από σχεδόν δύο ημέρες, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας, Ίγκορ Κλίμενκο, ανακοίνωσε ότι μετά από την δεύτερη νύχτα ερευνών έχουν δυστυχώς εντοπιστεί, έως τώρα, 36 νεκροί, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά, και ότι 75 σοβαρά τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Ουκρανίας, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, «η τύχη άλλων 35 κατοίκων του κτιρίου είναι άγνωστη», ενισχύοντας έτσι τους φόβους ακόμη και για διπλασιασμό του αριθμού των θυμάτων.
Πριν από λίγο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανήλθε, ισχυριζόμενος πως «οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χτυπούν κτίρια κατοικιών ή εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής. Οι επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων γίνονται σε στρατιωτικούς στόχους, είτε αυτοί είναι εμφανείς είτε είναι συγκεκαλυμμένοι».
Ωστόσο, το Κρεμλίνο γίνεται ελάχιστα, πλέον, πιστευτό. Η αξιοπιστία των ισχυρισμών του Κρεμλίνου έχει ελαττωθεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου για επικίνδυνα, «τυφλά», στρατιωτικά χτυπήματα.
Η Ρωσία έχει ήδη κατηγορηθεί για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο ουκρανικό έδαφος. Για παράδειγμα, μπροστά στις φρικαλεότητες που είχαν εντοπιστεί και είχαν έρθει στη δημοσιότητα, στην Μπούτσα, είχε τεθεί και πάλι το ζήτημα της ποινικής δίωξης του Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, ενώ, μετά τον φονικό βομβαρδισμό του μαιευτηρίου και του παιδικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στις 8 Μαρτίου, η ουκρανική κυβέρνηση είχε, επίσης, καταγγείλει εγκλήματα πολέμου από τη ρωσική πλευρά.