Ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα τόσο στο εκλογικό σώμα, από το οποίο ζήτησε μία ισχυρή εντολή για να συνεχίσει το έργο της κυνέρνησής του, όσο και στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «παροξυσμό προκλήσεων», σημειώνοντας ότι «τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα μείνουν θωρακισμένα».
«Κυρία και κύριοι Υπουργοί, φίλε Περιφερειάρχα αγαπητέ Χρήστο, αγαπητοί Δήμαρχοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, Δαπίτισσες και Δαπίτες, σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτήν την τόσο θερμή υποδοχή, σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας, σας ευχαριστώ για το χαμόγελό σας.
Ανοίγω μία παρένθεση. Όταν ρώτησα πού θα κάνουμε τη συγκέντρωση μου λένε «υπάρχει το μέγαρο της Κομοτηνής, αλλά έχει έναν εξώστη και μάλλον δεν θα τον ανοίξουμε γιατί δεν θα μπορέσουμε να τον γεμίσουμε». Θα χρειαζόμασταν πολύ μεγαλύτερο χώρο, σήμερα, για να υποδεχθούμε όλους εσάς, συναγωνιστές σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι το οποίο ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια.
Αυτός ο ενθουσιασμός σας, τον οποίον βλέπω σήμερα στο πρόσωπό σας γίνεται δύναμη για την παράταξη και τα χαμόγελά σας μου δίνουν και μας δίνουν αισιοδοξία για την πορεία μας προς το αύριο.
Είναι αυτή ακριβώς η πορεία ανάπτυξης και προκοπής που χαράξαμε εδώ και 3,5 χρόνια και στην ίδια γραμμή συνεχίζουμε, όλοι μαζί, για να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα βαδίζει μπροστά και θα στοχεύει πάντα ψηλά.
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για όσα μας περιμένουν, καθώς σε λίγο κλείνει χρονικα η πρώτη κυβερνητική μας περίοδος. Ταυτόχρονα όμως, και είμαι σίγουρος για αυτό, με την ψήφο του ελληνικού λαού ανοίγει και η δεύτερη θητεία στη δημιουργία.
Πετύχαμε πολλά, θα σας μιλήσω λίγο για αυτά. Μπορούμε όμως ακόμα περισσότερα. Με μια ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε με το ίδιο και ακόμα πιο γρήγορο σταθερό και τολμηρό βήμα. Με την έμφαση πάντα στα ίδια χειροπιαστά αποτελέσματα. Αλλά κυρίως με την ίδια αξιοπιστία. Αυτή την αξιοπιστία η οποία πλέον μας ενώνει άρρηκτα με την κοινωνία.
Αυτή άλλωστε η αξιοπιστία είναι που διαψεύδει διαρκώς τους αντιπάλους μας. Μας έλεγαν συνέχεια ότι δεν θα εξαντλήσουμε την τετραετία και να που την ολοκληρώνουμε. Μας έλεγαν, θυμάμαι, “θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο για να χαμηλώσετε τον πήχη της αυτοδυναμίας”. Τον κρατήσαμε ως έχει. Όπως ακριβώς κάποιοι πόνταραν ότι θα μας λύγιζαν οι πολλές κρίσεις τις οποίες χρειάστηκε να διαχειριστούμε. Και όμως, όλοι μαζί τις ξεπεράσαμε.
Και βέβαια ήταν οι ίδιοι οι οποίοι προέβλεπαν ότι δεν θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας. Οι οποίες ωστόσο έγιναν πραγματικότητα στο σύνολό τους.
Θέλω να σας θυμίσω όταν βρέθηκα μαζί σας προεκλογικά εδώ στη Θράκη και στην Κομοτηνή, τι είχαμε υποσχεθεί το 2019 όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Είχαμε υποσχεθεί μια χώρα με λιγότερα βάρη στον πολίτη και τα καταφέραμε μειώνοντας 50 φόρους και εισφορές. Είχαμε υποσχεθεί μια πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή. Και την κάναμε πιο ισχυρή και πιο ασφαλή με τα Rafale, με τις Belharra και με τις συμμαχίες τις οποίες υπογράψαμε.
Είχαμε υποσχεθεί έναν τόπο με περισσότερες δουλειές και τον έχουμε με σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία να έχει μειωθεί παραπάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Είχαμε υποσχεθεί μια πιο φιλική καθημερινότητα. Είναι ήδη εδώ. Είναι ήδη εδώ με το ψηφιακό κράτος: προσέξτε, 1,2 δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές αντί για την ταλαιπωρία και τις ουρές στη γραφειοκρατία του Δημοσίου.
Για να μιλήσουμε για αυτή τη νέα Ελλάδα είμαι σήμερα κοντά σας. Και επέλεξα συνειδητά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για την πρώτη περιοδεία μου τη νέα χρονιά. Το έκανα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πιο προσωπικός, καθώς εδώ στη Θράκη, στην Ξάνθη, στη Ροδόπη, στον Έβρο, πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Ένα στόχο τον οποίον και εγώ ασπάζομαι και για τον οποίον δεν θα σταματώ ποτέ να εργάζομαι.
Ο δεύτερος λόγος που ήθελα να βρεθώ σήμερα μαζί σας και να ξεκινήσω το νέο έτος από τη Θράκη είναι εθνικός, αφού εδώ αυτή η ακριτική περιοχή στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της πατρίδας.
Η Θράκη είναι ένας ιστορικός τόπος, στον οποίο συνυπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικοί πολιτισμοί. Με κατοίκους άλλων θρησκευμάτων, άλλα με τη Μουσουλμανική μας μειονότητα για την οποία είμαστε υπερήφανοι όπως είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι εδώ στη Θράκη έχουμε πετύχει μια αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων πολιτών διαφορετικών θρησκειών που θα πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Γιατί αυτή η Μουσουλμανική μειονότητα ζει αρμονικά κάτω από την κοινή ιδιότητα του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη. Του πολίτη ο οποίος συμμετέχει και πρέπει να συμμετέχει ισότιμα και δυναμικά παντού, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη και στην απασχόληση. Γι’ αυτό και αρνείται να γίνει άβουλο πιόνι στη σκακιέρα της διχόνοιας, όπως επιδιώκουν κάποιοι εκτός συνόρων.
Η Κομοτηνή, η Ροδόπη, η Θράκη, ο Έβρος έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους γείτονες ήδη από τον Μάρτιο του 2020. Θυμάμαι καλά -το θυμάστε κι εσείς- εκείνο το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, όταν εκδηλώθηκε αυτή η μαζική προσπάθεια εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων και η συνειδητή προώθησή τους προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Τότε εμείς, εσείς κρατήσαμε απόρθητα τα σύνορά μας, απέναντι σε αυτές τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές, ορίζοντας στην πράξη και όχι στα λόγια τα εθνικά μας όρια ως το ανατολικότερο κομμάτι ευρωπαϊκής επικράτειας. Η εμπειρία εκείνη όμως ήταν και ένα παράλληλο μήνυμα προς όσους αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράχτη, που σε λίγο θα επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου.
Είναι οι ίδιοι που άλλοτε δεν διέκριναν θαλάσσια σύνορα και δεν δίσταζαν μέχρι και πολύ πρόσφατα να συκοφαντούν την ίδια τους τη χώρα, ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά μικρά παιδιά. Όταν στον Έβρο και στο Αιγαίο οι ελληνικές δυνάμεις, η ελληνική αστυνομία, ο ελληνικός στρατός, η ελληνική ακτοφυλακή, μάχονται καθημερινά για να σώσουν ζωές, αλλά και για να υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία.
Αναλογίζομαι ειλικρινά πώς θα ήμασταν σήμερα, σκεφτείτε το και εσείς παρακαλώ, εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική επίθεση. Και αναρωτιέμαι αν και σήμερα ακόμα επιμένουν στα ανοιχτά σύνορα, όπως τότε διαλαλούσαν, με τους μετανάστες “να έρχονται και μετά να εξαφανίζονται”, όπως έλεγε τότε η αρμόδια Υπουργός τους.
Και αναρωτιέμαι πραγματικά αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται ακόμα το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί καν ο φράχτης στον Έβρο, που τώρα επεκτείνουμε σε όλο το μήκος της μεθορίου.
Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν κάποιος άλλος βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες.
Και κάτι ακόμα. Από το 2019 έως το 2022 αυτή η κυβέρνηση έκανε 750 προσλήψεις συνοριοφυλάκων και μετέταξε στην περιοχή σχεδόν 200 αστυνομικούς. Σε λίγο αναλαμβάνουν υπηρεσία ακόμα 250 καινούργιοι συνοριοφύλακες. Και προκηρύσσονται αμέσως 150 πρόσθετες θέσεις ειδικά για την Περιφέρεια, αγαπητέ Περιφερειάρχα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Για να το πω απλά, φίλες και φίλοι: δεν παζαρεύουμε την προστασία των συνόρων μας. Οι Εβρίτισσες και οι Εβρίτες, οι Θρακιώτισσες και οι Θρακιώτες να αισθάνονται ασφαλείς με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Φίλες και φίλοι, όλα τα παραπάνω αποκτούν μια ξεχωριστή σημασία, ειδικά αυτή την ταραγμένη περίοδο, όπου η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων, δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της. Όσο όμως η Άγκυρα υψώνει τους τόνους τόσο, σας διαβεβαιώνω, ότι βυθίζεται τελικά στη διεθνή απομόνωση. Κανείς, κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, ούτε να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία.
Και από πλευράς μας οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, μένουμε πιστοί στο Διεθνές Δίκαιο, μένουμε πιστοί στο Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία φέτος, το 2023, συμπληρώνει έναν αιώνα ισχύος.
Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές. Αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Με άλλα λόγια, είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας.
Τα όποια ρητορικά σχήματα, οι εξάρσεις που ακούμε από την άλλη πλευρά επιστρέφονται ως αντίλαλος, γιατί προσκρούουν σε ένα ελληνικό τρίγωνο εθνικής ασφάλειας και αυτοπεποίθησης: Είναι αυτό του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συμμαχιών, αλλά και των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων.
Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο αλλά, θα το ξαναπώ εδώ από τη Θράκη, από την Κομοτηνή: δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Και όσο φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, ένα μονάχα να σκεφτούν, ότι κάποια νύχτα μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στην σκληρή πραγματικότητα.
Εδώ, λοιπόν, από τον ακλόνητο βορειοανατολικό ιστό της σημαίας μας, εκπέμπω το πρώτο μου μήνυμα: τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα.
Εδώ, από τα βορειοανατολικά σύνορα, θα ήθελα όλοι μαζί να στείλουμε ένα χαιρετισμό εκεί που βρέθηκα πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, εκεί όπου η Ελλάδα μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο.
Να θυμάστε ένα πράγμα: ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Κρατήστε αυτό το μήνυμα στην καρδιά σας. Έχοντας, όμως, πάντα και στο μυαλό σας ότι εκτός από ακρίτες είστε και ο καθρέφτης του τόπου και προς την ανατολή, αλλά και προς βορρά. Η δική σας πρόοδος, λοιπόν, αντανακλά και προβάλλει την πρόοδο ολόκληρης της πατρίδας. Γι’ αυτό και αποτελεί κρίσιμο βήμα το ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη των 360 έργων και των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάσαμε σήμερα.
Και χαίρομαι ιδιαίτερα για την πολύ θετική ανταπόκριση που είχε. Γιατί πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει παράλληλα εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με εκείνο που αφορά ολόκληρη την επικράτεια ύστερα από τα τόσα πολλά που ζήσαμε σε ένα τόσο μικρό χρόνο.
Ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν κλήθηκε να διαχειριστεί περισσότερες κρίσεις: από την «καταιγίδα» του Έβρου, την οποία διαδέχθηκε η “θύελλα” του κορονοϊού και αργότερα ξέσπασε η μεγάλη ενεργειακή αναστάτωση, η διεθνής ακρίβεια, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας πόλεμος ο οποίος είναι πιο κοντά σε εμάς από ό,τι νομίζουμε, διαρκεί δυστυχώς ακόμα. Και βέβαια καθημερινά μας συνοδεύει η ένταση που προκαλεί η επιθετικότητα της Τουρκίας.
Είμαι υπερήφανος, διότι σε όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις όχι απλά δεν λυγίσαμε αλλά απαντήσαμε ενωμένοι και απαντήσαμε γρήγορα και αποφασιστικά. Όταν μας χτύπησε ο κορονοϊός σπεύσαμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία. Έχουμε σήμερα παραπάνω από διπλάσιες Μονάδες Εντατικής Ιεραπείας σε σχέση με αυτές που είχαμε όταν ήρθαμε στην εξουσία το 2019. Έχουμε σχεδόν 20 χιλιάδες νέες προσλήψεις υγειονομικών.
Καταφέραμε και υλοποιήσαμε μια ζηλευτή στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ταυτόχρονα δεν διστάσαμε να αξιοποιήσουμε τα δημοσιονομικά μας αποθέματα και να δαπανήσουμε 44 δισεκατομμύρια ευρώ που κράτησαν όρθιες και την οικονομία και την κοινωνία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Εσείς, εδώ, στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία το ξέρετε καλά, οι επιχειρήσεις σας το γνωρίζουν καλά πόση στήριξη πήραν από τον κρατικό προϋπολογισμό και πώς τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, η ανεργία πολύ μεγαλύτερη, τα λουκέτα πολύ περισσότερα εάν δεν είχαμε προβεί σε αυτές τις τολμηρές κινήσεις.
Και το ίδιο κάναμε όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια, με πληθωρισμό ο οποίος έφτασε σε ύψη που είχαμε να δούμε εδώ και 40 χρόνια. Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τα «αναχώματα» υπέρ του πολίτη ως άμυνα στις εισαγόμενες ανατιμήσεις. Και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία.
Μπορούμε να το κάνουμε, γιατί όσο η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τόσο δημιουργούμε τα αποθέματα εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να στηρίζουμε την κοινωνία, χωρίς να διαταράσσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αναβάθμισε την αμυντική και διπλωματική της θέση. Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, ενίοτε αδιαφορίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πλέον νέα μαχητικά αεροσκάφη. Τα Rafale μας πετούν ήδη στον ουρανό του Αιγαίου.
Οι πρώτες δύο Belharra ναυπηγούνται, ήδη, στα γαλλικά ναυπηγεία. Καινούργια ελικόπτερα έχουν παραγγελθεί και θα φτάσουν εντός του επόμενου έτους. Χρόνιες εκκρεμότητες τις οποίες θα έπρεπε οποιαδήποτε κυβέρνηση να είχε αντιμετωπίσει, ασχέτως των δημοσιονομικών περιορισμών, όπως τορπίλες βαρέως τύπου, επιτέλους έρχονται και εξοπλίζουν τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας.
Και βέβαια επενδύσαμε και επενδύουμε πρώτα και πάνω από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” από καρδιάς σε όσες και σε όσους τιμούν το εθνόσημο και φυλούν τα σύνορά μας.
Σε δύσκολες συγκυρίες και σε δύσκολες συνθήκες ξέρουμε ότι όσο και αν επενδύουμε σε εξοπλισμούς τελικά οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ειδικές Δυνάμεις, οι πιλότοι μας, ο στόλος μας γνωρίζουν ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας σταθήκαμε κοντά τους. Τους στηρίξαμε και έμπρακτα αναγνωρίσαμε αυτή την σπουδαία τους προσφορά στην πατρίδα.
Δεν σταματήσαμε, όμως, μόνο εκεί. Ενισχύσαμε το διπλωματικό αποτύπωμα της πατρίδας μας και οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, κυρίως οι συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν την άλλη όψη αυτής της ισχυρής εθνικής ασπίδας.
Και στο μέτωπο της συνεργασίας αποδείξαμε, φίλες και φίλοι, ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κατανόηση για αμοιβαία επίλυση των προβλημάτων με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο τα προβλήματα πράγματι μπορούν να λυθούν.
Διευθετήσαμε τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και κυρίως με την Αίγυπτο. Και αποδείξαμε ότι αυτές οι συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν με αμοιβαία οφέλη για όλες τις χώρες υπό μια προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει απαρέγκλιτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Με άλλα λόγια, η πατρίδα μας δεν είναι πια ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη. Από το Ενιαίο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, το οποίο υπήρξε ελληνική ιδέα και ήταν ουσιαστικά αντικείμενο ελληνικού σχεδιασμού, μέχρι την πολύ σημαντική δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις εγκρίθηκε χθες και η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλάμε συνολικά, προσέξτε, για 31 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από τα χρήματα που θα πάρουμε από το νέο ΕΣΠΑ και από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Πολλά από τα έργα τα οποία θα δείτε στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο μπορέσαμε και διαπραγματευτήκαμε. Και εξασφαλίσαμε για την πατρίδα μας, αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερο ποσοστιαία απορρόφηση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για την ανάγκη να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αργήσαμε, δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον Υπουργό Ενέργειας, αλλά το πετύχαμε. Και ως δια μαγείας από τη στιγμή που μπήκε το πλαφόν οι τιμές φυσικού αερίου ουσιαστικά -και για αυτό το λόγο, όχι μόνο για αυτό λόγο- κατέρρευσαν. Ενώ ταυτόχρονα κάναμε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή της Θράκης, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό κόμβο του νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη»