Την άμεση αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών προκάλεσε η γνωστοποίηση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με τους συμπροέδρους της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, να εκφράζουν έντονα την αντίθεση τους.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση. Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η πώληση των F – 16 στην Τουρκία, οι αμερικανικές αντιδράσεις και ο «τετραγωνισμός του κύκλου» για Ερντογάν
Μόνο ανέφελη δεν προμηνύεται η πιθανή πώληση σαράντα μαχητικών αεροσκαφών F -16 στην Τουρκία, αφού, μέσα σε λίγες ώρες από τη γνωστοποίηση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι αντιδράσεις πληθαίνουν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες καλούνται να απαντήσουν γιατί επιλέγουν τον συγκεκριμένο χρονισμό για να κινήσουν τη σχετική διαδικασία.
Τον προβληματισμό και την ενόχλησή τους στην ενδεχόμενη προμήθεια της Άγκυρας με σαράντα F – 16 εκφράζουν μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εξακολουθητικά παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε γειτονικά της κράτη και στο εσωτερικό της χώρας προβληματίζει βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία.