Οι αλλαγές εγκρίθηκαν ομόφωνα την Πέμπτη (12 Ιανουαρίου) από την επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου και αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο.
Ωστόσο, παρατηρητές έχουν ήδη υποδείξει ότι οι αλλαγές ήταν περισσότερο αισθητικές παρά ουσιαστικές για να έχουν πραγματικά μετασχηματιστικό αποτέλεσμα.
Οι αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό του Κοινοβουλίου θα διασφαλίζουν ότι όταν οι έρευνες της EPPO αφορούν πρόσωπα που προστατεύονται από προνόμια ή ασυλίες βάσει του δικαίου της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να υποβάλει το αίτημα για την άρση τους. Η EPPO λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2021.
«Στο σύντομο χρονικό διάστημα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει λειτουργήσει, έχει φέρει στο φως πιθανές ζημίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στις έρευνές της, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα στον αγώνα κατά της διαφθοράς των κονδυλίων της ΕΕ», δήλωσε η Γκάμπι Μπίσοφ, εισηγήτρια των Σοσιαλιστών για τις αλλαγές στους κανόνες.
Η αλλαγή των κανόνων, η οποία έχει προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς από το Κοινοβούλιο, εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης του Επιμελητηρίου στο σκάνδαλο Qatargate, στο πλαίσιο του οποίου συνελήφθησαν και διερευνήθηκαν αρκετοί ευρωβουλευτές και κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι που φέρονται να έλαβαν δωροδοκίες με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη. Η χώρα των Εμιράτων έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.
«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Καμία», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αφού ξεκίνησε ταχεία διαδικασία για την άρση της νομικής ασυλίας δύο βουλευτών της ΕΕ που πιθανόν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο.
Η Ελληνίδα νομοθέτης Εύα Καϊλή και ο Ιταλός πρώην βουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι έχουν ήδη κατηγορηθεί από τις βελγικές αρχές για τους ισχυρισμούς ότι έλαβαν μετρητά και δώρα από το Κατάρ για να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων.
Το Κοινοβούλιο είναι πιθανό να ολοκληρώσει τη διαδικασία άρσης της νομικής ασυλίας για όσους αντιμετωπίζουν κατηγορίες μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Την Πέμπτη, η ηγεσία του Κοινοβουλίου αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει ένα σχέδιο 14 σημείων για την αυστηροποίηση των κανόνων για τους νομοθέτες σχετικά με τις οικονομικές δηλώσεις και τις επαφές με λομπίστες.
Το σχέδιο πρόκειται να περιλαμβάνει απαιτήσεις για τους ευρωβουλευτές να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες στις οικονομικές τους δηλώσεις, αν και τα όποια σχέδια για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας θα βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.