Κόσμος

HRW: Χρειάζεται νέο μοντέλο παγκόσμιας δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κυκλοφορεί σήμερα η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW), στη οποία εντοπίζονται σοβαρές ανεπάρκειες στην παρακολούθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχεδόν 1000 χώρες.

Κυκλοφορεί σήμερα η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW), στη οποία εντοπίζονται σοβαρές ανεπάρκειες στην παρακολούθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχεδόν 1000 χώρες. Το HRW συμπεραίνει ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα νέο υπόδειγμα διεθνούς δράσης με κέντρο αναφοράς τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η εκτελεστική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Τίρανα Χασάν σημειώνει ότι, καθώς οι ισορροπίες δυνάμεων μετατοπίζονται σε όλο τον κόσμο, «η προστασία και η ενίσχυση του παγκόσμιου συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των προβλέψιμων παραβιάσεων από αυταρχικούς ηγέτες απαιτεί ανανεωμένες δεσμεύσεις από όλες τις κυβερνήσεις, πέρα ​​από τις τρέχουσες πολιτικές συμμαχίες».

Η συνεργασία σε υπερεθνική κλίμακα είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης που βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δικαιωματικά αμφιλεγόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία ή η Αιθιοπία.

Η τρέχουσα πολεμική κρίση στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει διεθνής συνεργασία και διεθνής συντονισμός, τότε η πίεση που ασκείται σε αυταρχικά καθεστώτα είναι πιο αποτελεσματική. «Η μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία επιτέθηκε σε μη στρατιωτικές υποδομές και προκάλεσε χιλιάδες θύματα αμάχων, τράβηξε την προσοχή της διεθνούς προσοχής και κινητοποίησε ολόκληρο το οπλοστάσιο του συστήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ άνοιξε έρευνα για τις παραβιάσεις και διόρισε έναν εμπειρογνώμονα για την παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άνοιξε έρευνα, μετά την παραπομπή του από έναν αριθμό-ρεκόρ Κρατών Μερών στο Καταστατικό της Ρώμης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και άλλες κυβερνήσεις έχουν επίσης επιβάλει άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις κατά ατόμων, εταιρειών και άλλων οντοτήτων που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση».

Έτσι, είναι δικαιωματικά ελέγξιμο το να διατηρεί μία χώρα στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα ή την Ινδία παραβλέποντας τον χαμηλό δείκτη σεβασμό προς τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Όσο πιο έγκαιρη είναι η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, τόσο πιο ουσιαστική και αποτελεσματική είναι η δράση του. «Τα κράτη που παρέχουν άνευ προηγουμένου μαζική υποστήριξη στην Ουκρανία θα πρέπει να αναρωτηθούν ποια θα ήταν η κατάσταση εάν είχαν λογοδοτήσει τον Πούτιν το 2014, όταν ξέσπασε η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. ή το 2015, για καταχρήσεις που διαπράχθηκαν στη Συρία· ή ακόμη και πριν, για την κλιμάκωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία».

Η Τίρανα Χασάν χτυπά το «προειδοποιητικό καμπανάκι» ιδιαίτερα για την Ινδία και την Αιθιοπία.

Σε αυτήν την τελευταία, «αυτό το νέο είδος διεθνούς δράσης λείπει, εκεί όπου δύο χρόνια θηριωδιών που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές στη σύγκρουση έχουν λάβει μόνο ένα κλάσμα της προσοχής που δόθηκε στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στη μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο».

Η ετήσια έκθεση καταλήγει λοιπόν ότι «το εύρος, η κλίμακα και η συχνότητα των κρίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο καταδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα ενός νέου πλαισίου και ενός νέου μοντέλου δράσης για την υπεράσπισή τους. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες προκλήσεις των απειλών για τον σύγχρονο κόσμο, μια προσέγγιση που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο αποκαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες της αναστάτωσης, αλλά προσφέρει επίσης τρόπους αντιμετώπισής τους. Κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύει και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο