Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός με το κάπως υπερβολικό προσωνύμιο «Αρμαγεδδών», ανήκει πια στο παρελθόν στη θέση του επικεφαλής του επιτελείου των στρατευμάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Την νευραλγική θέση καταλαμβάνει από σήμερα ο στρατηγός Βαλέρι Βασίλιεβιτς Γκεράσιμοφ.
Ο Σουροβίκιν, ο οποίος φημολογείται ότι είναι ανυποχώρητος, είχε διοριστεί διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να επανορθώσει την κατάσταση του ρωσικού στρατού που υπέφερε από σοβαρές οπισθοδρομήσεις ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων στις περιφέρειες του Χαρκόβου και της Χερσώνας. Ο Σεργκέι Σουροβίκιν ήταν, ιδιαίτερα, εκείνος που πρότεινε και οργάνωσε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη της Χερσώνας στις αρχές Νοεμβρίου, εξέλιξη που σηματοδοτούσε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για το Κρεμλίνο.
Από τότε, το μέτωπο έχει γενικά σταθεροποιηθεί, εκτός από την περιοχή Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, μια πόλη που ο ρωσικός στρατός και η παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ προσπαθούν να κατακτήσουν εδώ και μήνες. Αντιμέτωπος με τις δυσκολίες του ρωσικού στρατού στο έδαφος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κινητοποίηση 300.000 εφέδρων και μια εκστρατεία βομβαρδισμού στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι «η αύξηση του επιπέδου διαχείρισης μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης συνδέεται με την επέκταση της κλίμακας των καθηκόντων που επιλύονται κατά την υλοποίησή της, την ανάγκη οργάνωσης στενότερης αλληλεπίδρασης μεταξύ των κλάδων και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και βελτίωση της ποιότητας κάθε είδους υποστήριξης και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και του ελέγχου των διαφόρων ομάδων των στρατιωτικών δυνάμεων».
Ο 67χρονος Βαλέρι Γκεράσιμοφ, που διαδέχεται τον Σεργκέι Σουροβίκιν, φέρεται να έχει ένα ηπιότερο προφίλ από αυτό του «Αρμαγεδδώνα». Προέρχεται από εισοδηματικά μέση αγροτική οικογένεια Τατάρων.
Ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Γκεράσιμοφ είναι ο συντάκτης του «Στρατιωτικού δόγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το οποίο εκδόθηκε το 2014 και το οποίο άσκησε ιδιαίτερη επίδραση στη ρωσική αντίληψη του πολέμου.
Ο νέος διοικητής εστιάζει την προσοχή του σε σύγχρονες εκδοχές του πολέμου, ιδιαίτερα σε αυτές που καλούνται «υβριδικές εκδοχές». Υπογραμμίζει την ιδιαίτερη αξία της ενημέρωσης, της προπαγάνδας και της πληροφόρησης.
Παράλληλα, τονίζει την οργάνωση εδαφικής άμυνας, καθώς και τη δημιουργία σωμάτων που να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα και έγκυρα σε οποιαδήποτε επίθεση.
Στην τρέχουσα φάση του πολέμου στην Ουκρανία, το στοιχείο, το οποίο θα έπρεπε μάλλον να αξιολογηθεί ως σημαντικότερο, είναι η έμφασή του στις υβριδικές και, κυρίως, στις επικοινωνιακές εκφάνσεις της πολεμικής σύγκρουσης.