Ελλάδα

«Μπορεί να υπάρχει ήδη στη χώρα η υποπαραλλαγή Κράκεν» [vid]

O φετινός χειμώνας βρίσκει την κρίσιμη πληθυσμιακή «δεξαμενή» άνω των 65 ετών μερικώς οχυρωμένη ενόσω καταγράφεται χαμηλή ζήτηση για τα εμβόλια «νέας γενιάς».

Νέους δρόμους χαράσσει συνεχώς ο SARS-CoV-2 τόσο εξελικτικά όσο και γεωγραφικά, ανατρέποντας τον χάρτη των προγνώσεων σχετικά με το επόμενο βήμα του. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ η Κίνα μπήκε επί εβδομάδες στο επιστημονικό μικροσκόπιο εξαιτίας της ραγδαίας έξαρσης κρουσμάτων και των δυνητικών επιπτώσεών της στον υπόλοιπο κόσμο, τελικά η νέα απειλή «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί στη χώρα μας αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου να περάσει (εάν δεν έχει συμβεί ήδη) η νέα υποπαραλλαγή με την κωδική ονομασία ΧΒΒ.1,5 (ή Κράκεν) τα σύνορά μας. Και παρότι εφιστούν ψυχραιμία, επισημαίνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν με αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον οι πλέον ευάλωτοι.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η Ελλάδα αποτελεί δημογραφικό αντιπαράδειγμα καθώς δύο στους δέκα πολίτες (22%) είναι άνω των 65 ετών με συνοσυρότητες που καθιστούν εύθραυστη την υγεία τους. Παρ’ όλα αυτά, ο εφετινός χειμώνας βρίσκει την κρίσιμη αυτή πληθυσμιακή «δεξαμενή» μερικώς οχυρωμένη ενόσω καταγράφεται χαμηλή ζήτηση για τα εμβόλια «νέας γενιάς».

Η δυσοίωνη έκθεση του ECDC

Σε κάθε περίπτωση, τις ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) όταν σε νέα έκθεσή του με θέμα την εκτίμηση κινδύνου από το συγκεκριμένο στέλεχος για τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου καταλήγει πως υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξανόμενη επίπτωση στην Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό πως εκτός από τις ΗΠΑ, η Κράκεν έχει επίσης εντοπιστεί και στις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Προς το παρόν όμως παραμένει άγνωστο εάν θα επικρατήσει και στη Γηραιά Ηπειρο, όπως παραδέχονται οι ειδικοί του ECDC, εκτιμώντας εν τούτοις πως εάν ισχύσει το «κακό» σενάριο, αυτό δεν θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Τα προγνωστικά μοντέλα για την Ελλάδα

Ακόμη όμως και χωρίς την XBB.1.5, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως το επόμενο διάστημα οι περισσότεροι Ελληνες θα είναι άρρωστοι είτε λόγω COVID-19 είτε εξαιτίας μόλυνσής τους από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που επεξεργάζονται οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έως το τέλος του μήνα θα καταγράφονται περί τα 350.000 κρούσματα γρίπης σε εβδομαδιαία βάση. Στον αριθμό αυτόν θα προστίθενται επίσης και 200.000 νέα περιστατικά πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ενώ την ίδια ώρα εξαιτίας της υψηλής κυκλοφορίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), των αδενοϊών και των ρινοϊών, συμπτώματα θα εκδηλώνουν ακόμη 100.000 πολίτες.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα πάντα με τα ίδια δεδομένα, ο ρυθμός μεταδοτικότητας (Rt) αγγίζει εντός των συνόρων το 1,14, δεδομένο που συνηγορεί για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι ειδικοί στη χώρα μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με το υπουργείο Υγείας να έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις υγειονομικές αρχές αλλά και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της «τριπλής» πανδημίας καθώς επίσης η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ζητούμενο δεν είναι μόνον η αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων αλλά η ενδεχόμενη πίεση που θα δεχτεί το σύστημα Υγείας.

«Προς το παρόν τα νοσοκομεία δεν ασφυκτιούν από σοβαρά περιστατικά και θανάτους. Η εικόνα είναι σαφώς πιο δύσκολη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, όπου συρρέουν οι ασθενείς με εκδηλώσεις» προσθέτει ο κ. Τζανάκης. Και συμπληρώνει πάντως πως τα νοσοκομεία είναι δοκιμασμένα και συνεπακόλουθα η κατάσταση εκτιμάται (εκτός θεαματικού απροόπτου) πως θα είναι διαχειρίσιμη.

Καθώς όμως… τσουνάμι ασθενειών θα σαρώσει (και) την κοινότητα έχει δημιουργηθεί μία σύνθετη συνθήκη λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα πρώτης γραμμής στην ελληνική αγορά. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να επαληθευθούν παράλληλα οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγειάς περί ομαλοποίησης της κατάστασης το επόμενο δεκαήμερο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο