Υπάρχει η έννοια της αντικειμενικότητας και αν ναι, από ποιον και σε τι βαθμό καθορίζεται; Ιδού μία συζήτηση που θα έχει πάντοτε ισχύ με τους υποστηρικτές και τους αντιτασσόμενους αυτής να προσπαθούν να δώσουν μία απάντηση. Στον αθλητισμό όμως τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα μιας και υπάρχουν οι αριθμοί. Και μπορεί να μη λένε… πάντα και παντού την αλήθεια όπως αρκετοί υποστηρίζουν όμως ως προς τη «στρογγυλή θεά», αυτοί είναι το μέτρο σύγκρισης. Και ο φετινός Ολυμπιακός μετά τη συμπλήρωση του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας έχει τερματίσει πάσης φύσεως κοντέρ, διαχρονικά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάθε αντίπαλος προπονητής, στάζει… μέλι για την αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, λέγοντας πως παίζει το καλύτερο μπάσκετ στη «γηραιά ήπειρο» και φαντάζει ως τεράστιο φαβορί για να βρίσκεται στο Κάουνας και το Final Four. Και πως να μην υπάρχει αυτή η αντίληψη όταν κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις επιμέρους στατιστικές κατηγορίες, σπάζοντας μάλιστα ρεκόρ διοργάνωσης που άντεχαν χρόνια γράφει ο Μάνος Φυρογένης στο bnsports.gr
Μετά από 17 στροφές λοιπόν, οι Πειραιώτες αποτελούν την καλύτερη επίθεση του θεσμού, φορτώνοντας με 86,6 πόντους ανά παιχνίδι το αντίπαλο καλάθι. Νούμερο που τον καθιστά 15ο στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Όσον αφορά τα κλεψίματα, τα 8,6 που πραγματοποιεί σε κάθε ματς είναι αρκετά για να τον κατατάσσουν και πάλι στην κορυφή της εν λόγω στατιστικής κατηγορίας για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
Στις τελικές πάσες, δείγμα αλτρουισμού και καλοδουλεμένης ομάδας, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Ο Ολυμπιακός βγάζει έως τώρα 22,65 ασίστ ανά αγώνα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Αμέσως προηγούμενες επιδόσεις ήταν οι 21,47 της Ρεάλ τη σεζόν 2014-15, οι 20,8 της ΤΣΣΚΑ την ίδια περίοδο, οι 20,5 της Μπαρτσελόνα το 2017-18 κα οι 20,4 της Βαλένθια το 2020-21.
Τελευταίο και καθόλου… καταϊδρωμένο έρχεται το στοιχείο της αξιολόγησης, το περιβόητο PIR δηλαδή. Οι 107,5 βαθμοί στο σύστημα της αξιολόγησης (κάτι παραπάνω από 7 μονάδες περισσότερες από τους Μαδριλένους τη φετινή περίοδο) λαμβάνουν τη δεύτερη θέση των κορυφαίων επιδόσεων ever. Η κορυφή ανήκει στην Μακάμπι της σεζόν 2004-05 (111,92) ενώ πίσω από το φετινό Ολυμπιακό βρίσκεται η ΤΣΣΚΑ των περιόδων 2015-16 (105,9) και 2014-15 (105,77) καθώς και η Ρεάλ Μαδρίτης με 104,84, το 2013-14.
Κοινό στοιχείο σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (PIR), το γεγονός πως η ομάδα είτε κατακτούσε τον τίτλο στο τέλος της διαδρομής είτε έφτανε μέχρι τον τελικό. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό ήταν η «ομάδα του στρατού» την περίοδο 2014-15, όταν και έχασε τη δυνατότητα να διεκδικήσει το τρόπαιο από τον κακό της «δαίμονα» σε Final 4, τον Ολυμπιακό.
Οιωνός φιναλίστ σε τελικό; Θα φανεί σε λίγους μήνες από τώρα. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πραγματοποιήσει έναν άκρως εντυπωσιακό πρώτο γύρο, ακόμα κι’ αν έχουν… αυτοκτονήσει κάποιες φορές, που δικαίως τους καθιστά φόβητρο.