Κόσμος

Ο Σούνακ προχωρά με κοινωνικό διάλογο και ελάχιστο υπηρεσιών

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί σήμερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για διάλογο.

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί σήμερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για διάλογο. Οι εργαζόμενοι πολλών μικρομεσαίων τομέων της βρετανικής κοινωνίας ζητούν αυξήσεις των μισθών τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο συντηρητικός πρωθυπουργός «απαντά» με διάλογο και με αυτό που ονομάζει «ελάχιστο υπηρεσιών».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς είναι η πρωταρχική κυβερνητική επιλογή. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να διεξάγουμε τις σωστές συζητήσεις, και γι’ αυτό η Δευτέρα είναι τόσο σημαντική, γιατί ακριβώς θέλουμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Εξάλλου, η κυβέρνησή μας πάντοτε έλεγε ότι χαίρεται να κάνει διάλογο για το ύψος των μισθών, έτσι ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων».

Απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις πολλοί κλάδοι απεργούν ζητώντας αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρόκειται για ένα μικρομεσαίο κοινωνικό μωσαϊκό, το οποίο αποτελεί και την εκλογική «ραχοκοκαλιά» των Συντηρητικών.

Πράγματι, η Μεγάλη Βρετανία έζησε και ζει πολυάριθμες απεργίες, κατά τους τελευταίους μήνες, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων των σιδηροδρόμων, αλλά και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα, των νοσοκόμων και των αστυνομικών των συνόρων. Επίσης, αυτήν την εβδομάδα, ο Σούνακ περιμένει να πληροφορηθεί τις αποφάσεις των σωματείων των εκπαιδευτικών λειτουργών, οι οποίοι αντιτάσσονται, επίσης, στη άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς απέναντι στην άνοδο του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία «έσπασε» το ιστορικό υψηλό των τελευταίων σαράντα ετών, με ετήσιο ρυθμό 10,7%, κοντά στο 10,2% στη ζώνη του ευρώ. Έτσι, οι  συζητήσεις εστιάζουν στις αυξήσεις των μηνιαίων απολαβών, ιδίως στον δημόσιο τομέα.

Ακόμη, ο Σούνακ, εκτός από την απομάκρυνσή του από κατασταλτικές μεθόδους αντιμετώπισης των εργαζομένων, θεσπίζει το ελάχιστο υπηρεσιών. Αυτό το ελάχιστο υπηρεσιών απευθύνεται κυρίως στους πολίτες που δεν συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πιο ειδικά, την περασμένη Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται νόμο με στόχο τη θέσπιση ελάχιστων υπηρεσιών σε αρκετούς τομείς της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των απεργιών. «Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας στο οποίο να μπορεί να υπολογίζει ο πληθυσμός, ακόμη και σε περίπτωση απεργίας, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας. Οι άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν όλες ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας (… ) και θα τα εισαγάγουμε στο νόμο τώρα επίσης», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Το μέτρο αυτό « θα ισχύει σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας», όπως δήλωσε ο Γ. Σαπς, και το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί  σύντομα στη Βουλή.