Την παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο εγείρουν τα εκτεταμένα επεισόδια στη χώρα. Ο ηγέτης της εθνικιστικής δεξιάς καταδικάζει τις εισβολές σε δημόσια κτίρια και τις λεηλασίες, που υποστηρικτές του προκαλούν. Ο Μπολσονάρο τάσσεται υπέρ των ειρηνικών μορφών διαμαρτυρίας και υπενθυμίζει τα επεισόδια που είχαν προκληθεί από τη ριζοσπαστική αριστερά το 2017 και το 2013: «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, με τη μορφή του νόμου, αποτελούν μέρος της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι λεηλασίες και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια όπως συνέβησαν σήμερα, καθώς και αυτές που ασκούσε η αριστερά το 2013 και το 2017, ξεφεύγουν από τον κανόνα».
Ο εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος αρνιόταν να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, υπερασπίζεται, σήμερα, τη συνταγματική νομιμότητα, σημειώνοντας: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρικής θητείας μου, ήμουν πάντοτε εντός των τεσσάρων γραμμών του Συντάγματος, σεβασμό και υπεράσπιση των νόμων, της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της Ιερής μας Ελευθερίας!». Ιδιαίτερη σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις της «επόμενης ημέρα» έχει η αναφορά του Μπολσονάρου, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνει αποδεκτή καμία κατηγορίας για τα θλιβερά επεισόδια: «Αποκηρύσσω, επιπλέον, τις κατηγορίες, χωρίς καμία απόδειξη, οι οποίες μου αποδόθηκαν από τον σημερινό διευθύνοντα της Βραζιλίας».
Η αναφορά αυτή αφορά στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης, Φλάβιο Ντίνο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο ισχυρίστηκε ότι ο Μπολσονάρου είναι πολιτικά υπεύθυνος για τις επιθέσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς που σημειώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από εβδομάδες απειλών. «Πολιτικά είναι ξεκάθαρο ότι, στο βαθμό που υπήρξε μια συγκρουσιακή μετάβαση και ότι δεν υπήρξε αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και, αντίθετα, υπήρξε μια παρότρυνση για πίστη σε περίεργες ή επιθετικές θέσεις, είναι σαφές ότι η πολιτική ευθύνη είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Ντίνο.
«Η νομική ευθύνη, προφανώς, πέφτει στη Δικαιοσύνη, στο Δημόσιο. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή κανένα στοιχείο νομικής ευθύνης για τον πρώην πρόεδρο», δήλωσε ο υπουργός του Λούλα, ο οποίος πρόσθεσε ότι μπορεί να «φαίνεται» νομική ευθύνη αλλά πλέον δεν υπάρχει. Ακόμα κι έτσι, έχει επαναλάβει ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη: «Όλοι όσοι θέλουν να πολώσουν, να υποκινήσουν την πρακτική εγκλημάτων ή εξτρεμισμού είναι πολιτικά υπεύθυνοι, με πράξη ή παράλειψη».