Κόσμος

Η Κίνα «εξάγει» Kraken και στη Ν. Αφρική

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5., εκδοχή του ιού που είναι γνωστή ως το Kraken. εντοπίστηκε και στη Νότια Αφρική, αν και οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί ως προς την εξάπλωση της υποπαραλλαγής αυτής.

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5., εκδοχή του ιού που είναι γνωστή ως το Kraken εντοπίστηκε και στη Νότια Αφρική, αν και οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί ως προς την εξάπλωση της υποπαραλλαγής αυτής.

Σύμφωνα με τους Αφρικανούς λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, το κρούσμα εντοπίστηκε και βεβαιώνεται ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη υποπαραλλαγή. Είναι ωστόσο σημαντικό ότι το Kraken δεν είναι, στην προκειμένη περίπτωση, εξίσου μεταδοτικό όπως είναι σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την πιο πρόσφατη προσέγγιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εν λόγω υποπαραλλαγή αποδεικνύεται ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά τις αρχικές προβλέψεις.

Την ίδια ώρα, απέναντι στην αλλοπρόσαλλη πολιτική των κινεζικών αρχών, ορισμένες χώρες αρχίζουν να τηρούν μια ακόμη πιο αυστηρή στάση. Το Βέλγιο, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο εκδίδουν αποτρεπτική οδηγία για τα ταξίδια προς την Κίνα.

Ιδιαίτερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την Κίνα. Ο στόχος είναι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρει: «Σήμερα συμβουλεύουμε να μην πραγματοποιείται ταξίδια προς την Κίνα, χωρίς αυτά να είναι απαραίτητα. Ο λόγος είναι η αύξηση των μολύνσεων από την Covid και το υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

Είναι πραγματικά αμφιλεγόμενο ότι, παρά την νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα, οι αρχές της χώρας τερματίζουν την υποχρεωτική «καραντίνα» για τους ξένους επισκέπτες, κατά την άφιξή τους στην Κίνα και επιτρέψουν εκ νέου στους Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Μετά από τρία χρόνια δρακόντειων μέτρων περιορισμού, που έχουν ονομαστεί ως μηδενική Covid, το ΚΚ Κίνας σπεύδει να ανοίξει τα εξωτερικά σύνορα, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τη δημόσια υγεία, όχι μόνον των Κινέζων πολιτών, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η δυσπιστία, που δημιουργεί αυτή η αντιφατική πολιτική, έχει θορυβήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ενδεικτικά, ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στα μέτρα ελέγχου που απαιτούνται για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα και επισημαίνει αδιαφάνεια και ασάφεια στον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς του Πεκίνου επιδεικνύει μια χαρακτηριστικά αδιάφορη συμπεριφορά ως προς την παγκόσμια ανησυχία που προξενεί η πολιτική του, η οποία ουσιαστικά «εξάγει» την νέα υποπαραλλαγή.