Κόσμος

Χριστουγεννιάτικη ανακωχή στη Ρωσία του Πούτιν

Αιφνιδιαστικά, λίγες ώρες πριν από τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ο Ρώσος πρόεδρος δίνει εντολή στον υπουργό Άμυνας για προσωρινή καταστολή του πυρός

Αιφνιδιαστικά, λίγες ώρες πριν από τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ο Ρώσος πρόεδρος δίνει εντολή στον υπουργό Άμυνας για προσωρινή καταστολή του πυρός, την οποία ανακαλεί ουσιαστικά, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ουκρανικών δυνάμεων. Ο Πούτιν είναι ειλικρινής, η επιθυμία του είναι η εκεχειρία να έρθει στη ρωσική κοινωνία ανήμερα των Χριστουγέννων, για μια σειρά από σημαντικούς λόγους.

Οι Ρώσοι ήταν και παραμένουν ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός. Τα Χριστούγεννα, τα οποία εορτάζονται στην Ρωσική Ομοσπονδία τον Ιανουάριο σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, είναι κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας, συμπίπτει και σηματοδοτεί τη γέννηση του Θεανθρώπου, που φέρνει το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης. Ο εορτασμός αυτού το μηνύματος είναι ενδεδειγμένο να γίνεται σε συνθήκες ειρήνης, όπως το τονίζει και σήμερα ο Πούτιν, δηλώνοντας ότι «οι εκκλησιαστικές οργανώσεις δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της διεθνικής και διαθρησκευτικής ειρήνης και αρμονίας στη χώρα μας, φροντίζουν όσους χρειάζονται βοήθεια, υποστηρίζουν τους στρατιώτες μας που συμμετέχουν σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ένα τόσο μεγάλο, πολύπλευρο, πραγματικά ασκητικό έργο αξίζει τον πιο ειλικρινή σεβασμό».

Αυτή η συμβολική και επικοινωνιακή πτυχή του εορτασμού επικυρώνεται και από τις ευλογίες του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος δίνει τη συγκατάθεσή του στην απόφαση του Β. Πούτιν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Ο Κύριλλος έχει προηγουμένως ευλογήσει τον πόλεμο που ο Ρώσος πρόεδρος διεξάγει εδώ και δέκα μήνες εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ένα τμήμα της ρωσικής προπαγάνδας καταγγέλλει τους Ουκρανούς ηγέτες σαν «πλάσματα του Σατανά».

Από την άποψη της διεθνούς πολιτικής, ο Πούτιν έχει λάβει εγκαίρως τις αποστάσεις του από το ενδεχόμενο της παρερμηνείας της απόφασής του από τον διεθνή περίγυρο. Αποκλείει κάθε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, εκτός εάν αυτή αποδεχθεί τις «καινούργιες εδαφικές πραγματικότητες», δηλαδή τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας και τις παράνομα προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι η Ρωσία πασχίζει να κερδίσει χρόνο στο πεδίο. Τον περασμένο Μάρτιο, οι Ρώσοι είχαν φτάσει να ελέγχουν στρατιωτικά σχεδόν το 25% των ουκρανικών εδαφών. Το ποσοστό αυτό έχει κατρακυλήσει σήμερα στο 16 ή και στο 15%, ενώ, πριν από τρεις μέρες, η Ρωσία ανακοίνωσε τον χαμό 89 στρατιωτών της από ουκρανικό χτύπημα, αριθμός που, κατά το Κίεβο, φθάνει στους 400 στρατιώτες.

Σε επίπεδο εντυπώσεων, στο εσωτερικό πεδίο, η απόφαση του Πούτιν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός είναι μια κίνηση, που, πιθανότατα, αυξάνει την αποδοχή του από την ρωσική κοινωνία. Σε βάθος χρόνου, όμως, ο ιστορικός θα καταγράψει μια επίπλαστη εκεχειρία, μια ψευδεπίγραφη ανακωχή, και αυτό θα αποτελεί μια ακόμη κηλίδα στην ιστορία του ρωσικού έθνους.

Η Δύση δεν είναι εκτεθειμένη σε κακόβουλα σχόλια. Η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψαν εγκαίρως και με σαφήνεια την κίνηση του Πούτιν. Με μόνη εξαίρεση την περίπτωση του Α. Γκουτέρες, οι δυτικοί ηγέτες και οι επικεφαλής διεθνών οντοτήτων στάθηκαν ενάντιοι σε αυτήν την απρέπεια Πούτιν, ο οποίος ούτε τα Χριστούγεννα του ρωσικού λαού δεν κατάφερε να σεβαστεί.