Κόσμος

Ποιος είναι ο Κέβιν Μακ Κάρθι, το «κόκκινο πανί» των ακροδεξιών των Ρεπουμπλικάνων;

Η εκλογή κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή προς το Σάββατο του ΜακΚάρθι στην κεφαλή της Βουλής των Αντιπροσώπων σηματοδοτεί το απόγειο ενός φιλόδοξου ανθρώπου, ο οποίος έπρεπε να ζήσει 15 ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί.

Το πολυσυζητημένο «πρόσωπο της ημέρας» είναι ο Κέβιν ΜακΚάρθι, το «κόκκινο πανί» των πιο ακραίων δεξιών δυνάμεων στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο τρίτος, σημαντικότερος πολιτειακός θεσμός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εκλογή κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή προς το Σάββατο του ΜακΚάρθι στην κεφαλή της Βουλής των Αντιπροσώπων σηματοδοτεί το απόγειο ενός φιλόδοξου ανθρώπου, ο οποίος έπρεπε να ζήσει 15 ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί.

Το αξίωμα αυτό το επιθυμούσε εδώ και αρκετά χρόνια και είχε ενημερώσει σχετικά τον Τραμπ. Ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την «στάση» περίπου είκοσι βουλευτών στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι οποίοι του προσάπτουν ότι είναι εξαιρετικά μετριοπαθής και ότι στερείται ιδεολογικής συγκρότησης. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν έχουν άδικο, όταν αναφέρονται στο μετριοπαθές ταπεραμέντό του, αφού ο νέος πρόεδρος της Κάτω Βουλής αποφεύγει τους υψηλούς τόνους και τις μετωπικές αντιπαραθέσεις.

Ο ΜακΚάρθι υιοθετεί την σκληρή ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων, κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, εθνικής κυριαρχίας και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Δεν υιοθετεί όμως ποτέ το άτεγκτο ύφος του Τραμπ και αυτό τον κάνει συμπαθή ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών.

Οι σκληροπυρηνικοί τραμπιστές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο υποστήριξης της υποψηφιότητάς του και έφθασαν στο σημείο ακόμη και να εμπλακούν σε βιαιοπραγίες προκειμένου να μην εκλεγεί. Η δημοφιλία όμως του ΜακΚάρθι ξεπερνάει τα τείχη των Ρεπουμπλικάνων και φτάνει μέχρι τον Τζο Μπάιντεν.

Το «κόκκινο πανί» εκλέγεται στην κεφαλή της Βουλής των Αντιπροσώπων και γίνεται δεκτός με αισθήματα ικανοποίησης από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δηλώνει πως «η Τζιλ και εγώ συγχαίρουμε τον Κέβιν Μακάρθι για την εκλογή του ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως είπα μετά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκογές, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους όποτε μπορώ και οι ψηφοφόροι έχουν καταστήσει σαφές ότι περιμένουν από τους Ρεπουμπλικάνους επίσης Έτοιμος να συνεργαστεί μαζί μου. Τώρα που έχει αποφασιστεί η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

Ο Μακ Κάρθι είχε θέσει υποψηφιότητα και το 2015 και ήταν και τότε η φαβορί, αλλά μια γκάφα τον ανάγκασε να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, καυχήθηκε ότι μια εξεταστική επιτροπή για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη είχε υπονομεύσει τις πιθανότητες της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην προεδρική εκστρατεία. Οι παρατηρήσεις του είχαν εκληφθεί ως παραδοχή μιας πολιτικής εργαλειοποίησης του δράματος, απαράδεκτη για τη γνώμη.

Γεννημένος το 1965 στο Μπέικερσφιλντ, ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων στην καρδιά της Δημοκρατικής Πολιτείας της Καλιφόρνια, ο Μακ Κάρθι είναι γιος ενός πυροσβέστη και μιας δημοκρατικών πεποιθήσεων νοικοκυράς. Στον προσωπικό ιστότοπό του, τονίζει τη λαϊκή καταγωγή του και υπόσχεται να «υπερασπιστεί το αμερικανικό όνειρο για όσους εργάζονται σκληρά». Διηγείται ακόμη πώς άνοιξε μια μικρή επιχείρηση σάντουιτς σε ηλικία μόλις 21 ετών και «ανακάλυψε» από πολύ νεαρή ηλικία την ταλαιπωρία της κρατικής γραφειοκρατίας. Ωστόσο, γρήγορα συνέχισε τις πανεπιστημιακές σπουδές και έγινε βοηθός στο Κοινοβούλιο, στη συνέχεια εξελέγη στην τοπική αυτοδιοίκηση,  μέχρι που εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2006.