Στην Γαύδο θα βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσκεψη που εγείρει την ενόχληση και τις αντιδράσεις των Τούρκων. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην ακριτική νήσο από την εποχή της διακυβέρνησης της Χώρας από τον κ. Κώστα Σημίτη. Η προηγούμενη επίσκεψη στο νησί των 208 κατοίκων στα νότια του Νομού Χανίων στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1996. Μάλιστα, η ηγεσία της κυβέρνησης δηλώνει την παρουσία της ανήμερα μιας κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να φτάσει στο ακριτικό νησί της Ελλάδας με ελικόπτερο και να παραστεί στην τελετή Αγιασμού των υδάτων.
Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού συμπίπτει με την πλήρη και έγκαιρη αποσαφήνιση του εσωτερικού πολιτικού τοπίου. Το 2023 είναι εκλογικό έτος για την πατρίδα μας. Ο κ. Μητσοτάκης, σεβόμενος απόλυτα τις σχετικές συνταγματικές προβλέψεις, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να γνωστοποιήσει ακριβέστερη περίοδο ομαλής διεξαγωγής των γενικών βουλευτικών εκλογών. Η παρούσα Βουλή διαλύεται στις αρχές με μέσα Μαρτίου και οι εκλογές διενεργούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.
Η σημερινή επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προξενεί εδώ και αρκετές ημέρες τον εκνευρισμό της πολιτικής ηγεσίας των Τούρκων. Ο Ιμπραήμ Καλίν, «δεξί χέρι» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και προεδρικός εκπρόσωπος εκτόξευσε απειλές, υποστηρίζοντας ότι, «αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη, τα πλοία μας θα βγαίνουν στη Μεσόγειο από τα ελληνικά χωρικά ύδατα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός αγνοεί, βέβαια, τους «παληκαρισμούς» των Τούρκων και επισκέπτεται το ακριτικό νησί, με την Τουρκία όμως να παραμένει εκνευρισμένη από την σημερινή πρωθυπουργική παρουσία, όπως αυτό αποτυπώνεται και σε πρωτοσέλιδα άρθρα του τουρκικού Τύπου.
Η Τουρκία, είναι προφανές, επιθυμεί να «γκριζάρει» την περιοχή γύρωαπό την Κρήτη, μέσα από ανθελληνικές και αναθεωρητικές ρητορικές καντρίλιες. Οι αρχές της γείτονος έχουν συμφέρον να μην επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αν η Ελλάδα τα επεκτείνει, οι τουρκικές αρχές θα βρεθούν μπροστά σε ένα πρόσθετο, σοβαρό πρόβλημα. Ένα τουρκικό πλοίο, το οποίο προέρχεται για παράδειγμα από τον Εύξεινο Πόντο, θα έχει ανάγκη από την άδεια των ελληνικών αρχών, προκειμένου να διέλθει από τα δυτικά της Κρήτης προς την Μεσόγειο.
Βέβαια, αυτή η τουρκική απαίτηση, η οποία συνήθως συσκοτίζεται πίσω από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων προσκρούει στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας. Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν άριστα αυτήν την κραυγαλέα νομική ασυμβατότητα και για αυτόν τον λόγο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραβλέπει πλήρως τους τουρκικούς λεονταρισμούς, μεταβαίνοντας σήμερα στην ακριτική μας Γαύδο.