Πολιτική

Δυναμική παρουσία Μητσοτάκη στην Γαύδο

Με δυναμισμό και με διαυγή λόγο σφράγισε την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί της νότιας Κρήτης ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για το ανυποχώρητο των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Με δυναμισμό και με διαυγή λόγο σφράγισε την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί της νότιας Κρήτης ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για το ανυποχώρητο των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού συνοδεύθηκε από τον λόγο του για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή, ζήτημα που προσπαθεί να εγείρει η Τουρκία, όλο του τελευταίο διάστημα: «Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε δεκτός με μεγάλη χαρά από τους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού, αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας με αφορμή το σημερινό εορτασμό των Θεοφανίων και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αρμονικής συμβίωσης όλων των λαών και των εθνών της Μεσογείου. «Βρισκόμαστε, όπως είπα, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου».

Ο κ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται για την διευθέτηση οιωνδήποτε διαφορών με άξονα το διεθνές δίκαιο, λέγοντας στους Γαυδιώτες και τις Γαυδιώτισσες: «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας».

Ακόμη, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για την Λιβύη να αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας. «Όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και από τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. κ. Μανούσο Βολουδάκη και Βασίλειο Διγαλάκη.