Κόσμος

«Τουρκία με άλλο status στο ΝΑΤΟ, οριστικά μακριά από την Ε.Ε.»

Τη θέση αυτή δεν την εκφράζει ένας «Τουρκοφάγος» ή, πολύ περισσότερο, ένας «επαγγελματίας Τουρκοφάγος», αλλά ένας πεπεισμένος ευρωπαϊστής, με μακρά σταδιοδρομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ντελόρ.

Τη θέση αυτή δεν την εκφράζει ένας «Τουρκοφάγος» ή, πολύ περισσότερο, ένας «επαγγελματίας Τουρκοφάγος», αλλά ένας πεπεισμένος ευρωπαϊστής, με μακρά σταδιοδρομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ντελόρ. Πρόκειται για τον Ζαν  – Φρανσουά Ντρεβέ, ο οποίος, με μια ελαφρά σκιά αυτοκριτικής, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ευρωπαϊκή και αμερικανική Δύση ως εάν να είναι ένα κακομαθημένο παιδί, που οφείλουμε να το συνετίσουμε, αλλά χρειάζεται να δούμε την αλήθεια κατάματα. Το 2023, η Τουρκία θα είναι αστείο, υποστηρίζει ο ευρωπαϊστής πολιτικός επιστήμονας να συνεχίσουμε να βλέπουμε την Άγκυρα σαν μελλοντικό μέλος της Ε.Ε. και η στάση του ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει πιο αυστηρή.

Ο Ντρεβέ τονίζει λοιπόν ότι «η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν βοήθησαν την Τουρκία να ηρεμήσει. Τόσο  ο ευρωπαϊκός κατευνασμός  (πληρωμή για τη συγκράτηση των μεταναστών) όσο και ο εφησυχασμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αναζήτηση παραχωρήσεων για την επανευθυγράμμιση της Τουρκίας) ενθάρρυνε τον Ερντογάν στη ρητορική και στρατιωτική του κλιμάκωση».

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», υποστηρίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ντελόρ. Και πιο συγκεκριμένα, προτείνει να διακοπεί αυτή η σχέση δούναι και λαβείν με την Τουρκία, η οποία είναι συνηθισμένη πια σε σχέσεις ανταλλαγών και όχι καλών, εποικοδομητικών σχέσεων.

«Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, μια συμμαχία που ονομάζεται Βόρειος Ατλαντικός, θα μπορούσε να περιορίσει τις εγγυήσεις που προσφέρονται σε μια χώρα στη μεγάλη της περιφέρεια. Καλό θα ήταν να το λέμε δημόσια, αντί να αποφεύγουμε να επικρίνουμε συμπεριφορά που υπονομεύει την ειρήνη. Στις Βρυξέλλες, δεν λείπουν οι λόγοι για να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εδώ και καιρό δεν είχαν νόημα. Αντί να κυριαρχεί μια αιώνια καθυστέρηση, η ΕΕ θα επωφεληθεί από το να είναι πιο σαφής τερματίζοντας επίσημα, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να πετύχει».

Τέλος, ο Ντρεβέτ σημειώνει πως «η επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριφέρεται ως αδέσμευτη ευρασιατική χώρα που εκμεταλλεύεται πλήρως τις ευκαιρίες της γεωπολιτικής της περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2023 θα πρέπει να αναλάβει τις επιλογές της λαμβάνοντας το μέτρο της έκτασης των ευθυνών της».