Κόσμος

Η Μόσχα κάλεσε την Ουκρανία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός από τις 12 το μεσημέρι έως αύριο τα μεσάνυχτα

Κατάπαυση πυρός 36 ωρών για να εορταστούν τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν. Κατηγορηματικό "όχι" από το Κίεβο

Η Μόσχα κάλεσε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός από τις 12 το μεσημέρι σήμερα έως αύριο τα μεσάνυχτα ώστε οι πολίτες που ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων που η Ρωσία γιορτάζει, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου.

Η απορριπτική θέση του Κιέβου στη ρωσική πρόταση για εκεχειρία δεν άργησε να έρθει με τον Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για υποκρισία του Ρώσου προέδρου. “Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη. Μόνο τότε θα υπάρξει προσωρινή εκεχειρία. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας”, έγραψε χαρακτηριστικά στο Τουίτερ.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση Ποντόλιακ, σκυτάλη στις δηλώσεις πήρε το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τη δήλωση του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν η απόρριψη της προτεινόμενης εκεχειρίας διάρκειας 36 ωρών αντικατοπτρίζει την άποψη Ζελένσκι. Ωστόσο, για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος τόνισε ότι την ανακοίνωση του Πούτιν “δεν μπορούμε και δεν θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας”.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχε απευθύνει νωρίτερα, και ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, ο οποίος ωστόσο στηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία επικρίνοντας το Κίεβο και τους εταίρους του ενώ διατηρεί στενότατους δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ο οποίος τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, “αναζητεί λίγο οξυγόνο” υπενθυμίζοντας ότι λίγο νωρίτερα ο ένοικος του Κρεμλίνου “ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες”.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ήταν επί δεκαετίες μέρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει διακόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα μετά την έναρξη της εισβολής ενώ την ίδια στιγμή, το Κίεβο εκκίνησε, για πρώτη φορά, φέτος διαδικασίες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου ώστε να συμπίπτει με τις χώρες της Δύσης.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η πρόταση Πούτιν για κατάπαυση του πυρός αποδαιμονοποιεί τη Μόσχα στο εσωτερικό της δείχνοντας ότι ο ρωσικός λαός είναι ο “καλός” της υπόθεσης ενώ οι κακοί “Κιέβο” και “Δύση” δεν σέβονται την χριστιανική πίστη και δεν επιθυμούν την ειρήνη.

Ταυτόχρονα, από την εξίσωση οι αναλυτές δεν εξαιρούν το γεγονός ότι η Ρωσία είναι εκείνη, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο και ότι η πρόταση για εκεχειρία προκύπτει σε μία ιδιαίτερη χρονικά στιγμή αφού έχει προηγηθεί το χτύπημα, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην Μακίιβκα από το οποίο έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Ρωσία, 89 Ρώσοι στρατιώτες.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν επίσης ο Ρώσος πρόεδρος να θέλει να αποφύγει ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα που θα μοιάζει με επανάληψη του προηγούμενου και μάλιστα ανήμερα των Χριστουγέννων. Άλλωστε στη Ρωσία αυτή τη στιγμή επικρατεί δυσαρέσκεια για την Μακίιβκα με τους συγγενείς των νεκρών Ρώσων στρατιωτών να ζητούν την τιμωρία των “ανίκανων”, όπως καταγγέλλουν, “υπεύθυνων στρατιωτικών αξιωματούχων”.