Κόσμος

Γιατί η Κίνα άλλαξε ΥΠΕΞ

Ο Κιν Γκάνγκ είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας. Πρόκειται για μια αλλαγή που «κουμπώνει» με το πλήρες άνοιγμα της Κίνας, η οποία επικρίθηκε ιδιαίτερα από τη Δύση για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις μολύνσεις και την εν γένει διάδοση του Covid-19 στη χώρα.

Ο Κιν Γκάνγκ είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας. Πρόκειται για μια αλλαγή που «κουμπώνει» με το πλήρες άνοιγμα της Κίνας, η οποία επικρίθηκε ιδιαίτερα από τη Δύση για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις μολύνσεις και την εν γένει διάδοση του Covid-19 στη χώρα.

Νέα πολιτική, νέος υπουργός για την Κίνα, λοιπόν. Κι αυτό, επειδή το καθεστώς άλλαξε απότομα πολιτική με τον τερματισμό του μηδενικού Covid και το άνοιγμα των συνόρων της χώρας με τον έξω κόσμο.

Ο Τσιν Γκανγκ, που θεωρείται διπλωμάτης που δεν μασάει τα λόγια του κατά της Δύσης, αντικατέστησε τον Γουάνγκ Γι, ο οποίος από το 2013 ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας.

Ο νέος 56χρονος υπουργός κατέχει τη θέση του πρεσβευτή της Κίνας στην Ουάσιγκτον από το 2021, με τη φιλοδοξία να επαναφέρει τη διμερή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τροχιά συνεννόησης. Κατάγεται από τη βόρεια Κίνα και κέρδισε τη φήμη του «λυκομαχητή», παρατσούκλι που δίνεται στους Κινέζους διπλωμάτες που απαντούν σθεναρά σε μια Δύση που θεωρείται συστηματικά εχθρική προς το Πεκίνο.

Ο νέος ΥΠΕΞ έχει ισχυριστεί, ήδη από το 2020 ότι η εικόνα της Κίνας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, επειδή οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης δεν θα είχαν αποδεχτεί ποτέ το κινεζικό πολιτικό σύστημα ή την οικονομική ανάδυση της χώρας. Ο Τσιν ήταν για αρκετά χρόνια ένας από τους εκπροσώπους του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πριν από αυτό, ο Τσιν Γκάνγκ είχε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μέσω των καθηκόντων του ως Επικεφαλής Πρωτοκόλλου πριν από το 2018. Στη συνέχεια, κατείχε τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, μεταξύ 2018 και 2021. Ήταν υπεύθυνος για την Ευρώπη και τον τομέα των πληροφοριών, υπερασπιζόμενος το όραμά του για μια Κίνα που δεν έχει να πάρει μαθήματα από τη Δύση και θυμάται άριστα ότι η χώρα του ήταν θύμα κατά τη διάρκεια των πολέμων του οπίου, κατά τον 19ο αιώνα.

Αυτή η αλλαγή υπουργού έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου να τερματίσει την πολιτική μηδενικού Covid που απομόνωσε τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ένα νέο άνοιγμα που ανησυχεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αφού κατηγορούν την Κίνα ότι δεν είναι διαφανής σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων στη χώρα και την κυκλοφορία των παραλλαγών. Η Δύση φοβάται ότι η επιστροφή των Κινέζων τουριστών θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων στις χώρες τους και θα εισαγάγει επικίνδυνες παραλλαγές.

Ο νέος υπουργός, έμπειρος στην πολιτική διαβούλευση με τη Δύση, θα έχει, ως εκ τούτου, καθήκον να δικαιολογεί τις κινεζικές αποφάσεις και να υποστηρίζει την ειλικρίνεια των στοιχείων του σχετικά με τη νέα τροπή που παίρνε ο ιός.