Σε ευρύ, κοινωνικό κάλεσμα ενότητα καλεί, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον κινεζικό λαό για την αντιμετώπισή της νέας μετάλλαξης της Covid – 19. Ενότητα, που στην ιστορία της σοσιαλκαπιταλιστικής Κίνας σημαίνει ορισμένες απαγορεύσεις.
Ιδιαίτερα, ο επικεφαλής του ΚΚ Κίνας και πρόεδρος της χώρας αναγνώρισε ότι, κατά το παρελθόν, οι Κινέζοι εργαζόμενοι συνεισέφεραν στην υπόθεση της αποτελεσματικής αναχαίτησης της τρέχουσας πανδημικής κρίσης, αλλά θα χρειαστεί να συμβάλει και πάλι σε μια ακόμη ενότητα, όπως βέβαια την εννοεί το καθεστώς.
«Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν τη ζωή τους θαρραλέα. Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη».
Η colotuba του προέδρου Σι είναι καλοδεχούμενη, γιατί φαίνεται ότι το καθεστώς αποδέχεται την απτή πραγματικότητα των νέων μεταλλάξεων, των μαζικών μολύνσεων, των εκατομμυρίων κρουσμάτων και των θανάτων λόγω κορωνοïού, τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στις κινεζικές επαρχίες.
Αυτή η αναδίπλωση, ωστόσο, θα σημάνει για τους Κινέζους την επάνοδο στο καθεστώς της γενικευμένης επιτήρησης και ακόμη μεγαλύτερου περιορισμού της όποιας ελευθερίας τους. Οι Κινέζοι δεν είναι, άλλωστε, πολίτες sticto sensu. Συμμετέχουν περιορισμένα και πάντοτε υπό επιτήρηση στις πολιτικές διαδικασίες. Η ιδιότητα του πολίτη αναστέλλεται και αναδύεται αυτή του υπηκόου.
Πολλοί είναι οι εξωτερικοί παρατηρητές, που έχουν περιγράψει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα ως ελλιπέστατη ή φτωχή. Κι αυτοί οι παρατηρητές περιλαμβάνουν κράτη, διεθνείς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοσιογράφους και ερευνητικά κέντρα.
Ακόμη και η πρόσβαση στο διαδίκτυο ελέγχεται από τον «Μεγάλο Αδελφό», τον γνωστό αδιάκριτο των ιδιωτικών ζωών, ενώ το 80% των παγκοσμίων εκτελέσεων συντελείται στην Κίνα του Σι Τζιπίνγκ, με βάση τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου ήταν με μια έννοια αποκαλυπτικό για τους Κινέζους υπηκόους.