Η Κίνα έχει αναπτύξει 71 μαχητικά αεροσκάφη γύρω από την Ταιβάν. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 1700 εισβολές. Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης πραγματοποιήσει εισβολές από drones που έχουν πετάξει πάνω από τη Νότια Κορέα και με δοκιμές πυραύλων κοντά στην Ιαπωνία. Η περιοχή γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση αυτής της ξέφρενης κούρσας εξοπλισμών.
Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταιβάν, με πληθυσμό 24 εκατομμυρίων, είναι μια από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη επανενώσει επιτυχώς με την υπόλοιπη επικράτειά της από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Ένα από τα μέσα πίεσης που χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο η Κίνα είναι να πετάει πάνω από τη ζώνη αεράμυνας της Ταιβάν με τα πολεμικά της αεροπλάνα.
Στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας της Ταιβάν δείχνουν ότι οι περισσότερες από τις εισβολές ήταν στο νοτιοδυτικό άκρο της Ζώνης Ταυτοποίησης Αεράμυνας (ADIZ). Μερικοί έχουν επίσης διασχίσει τη «διάμεση γραμμή» που εκτείνεται κατά μήκος του στενού της Ταιβάν και χωρίζει την Ταιβάν από την ηπειρωτική χώρα. Οι πτήσεις στο ADIZ θεωρούνται ένας τρόπος να εξαντληθεί ο γηρασμένος στόλος μαχητικών αεροσκαφών της Ταιβάν και να μελετηθούν οι αμυντικές του αντιδράσεις.
Αυτές οι ζώνες δεν είναι πανομοιότυπες με τον εναέριο χώρο μιας χώρας, αλλά καλύπτουν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή, στην οποία κάθε ξένο αεροσκάφος αναμένεται να αναφέρεται στις τοπικές αεροπορικές αρχές.
Ο Ειρηνικός Ωκεανός έχει επιβαρυνθεί στρατιωτικά τόσο όσο ποτέ άλλοτε. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Κίνα, η Ταιβάν ή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τις προτάσεις και τις εισηγήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.