Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές σε περισσότερο από μια δεκαετία, και μια ασύγκριτη υποχώρηση των ομολόγων από το 2000 και μετά, ορισμένοι επενδυτές δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο το 2023.
Ενώ οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε μειώσεις επιτοκίων, ότι η Κίνα θα βγει από την απομόνωση της Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα υποχωρήσει, στο αντίποδα οι πιο επιφυλακτικοί διακρίνουν κινδύνους που μπορεί να θέσουν και πάλι τις αγορές σε αναταραχή.
«Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εντός των ορίων σε 12 μήνες», δήλωσε ο Μάθιου ΜακΛέναν, από τους επικεφαλής της ομάδας παγκόσμιων αξιών στη First Eagle Investment Management.
Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. τα κέρδη των τιμών καταναλωτή, είπε.
Κάτι τέτοιο, εξηγεί, θα είναι απαγορευτικό για τη Fed και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι το οποίο περιμένουν αγορές από τα μέσα του έτους.
Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης θα σημαίνει περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων, ενίσχυση του δολαρίου και μεγαλύτερη πίεση στις αναδυόμενες αγορές.
«Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να τον αντιμετωπίσει είναι πολύ πιθανό η Fed να υποτιμά τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής».
Οι κινεζικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί περίπου 35% από το ναδίρ του Οκτωβρίου ενόψει της προοπτικής να ανοίξει πλήρως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τα μακροχρόνια και δρακόντεια lockdown.
Στον αντίποδα της αισιοδοξίας, υπάρχει ο φόβος να καταρρεύσει από τη δραματική αύξηση των λοιμώξεων και τον περιορισμό της κινητικότητας εντός της χώρας.
Η Marcella Chow, της JPMorgan Chase, επισημαίνει ότι η καμπύλη κρουσμάτων δεν έχει κορυφωθεί ακόμη, και αυτό αναμένεται έναν με δύο μήνες μετά την κινεζική πρωτοχρονιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε προοπτική διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για βιομηχανικά μέταλλα και σιδηρομετάλλευμα.