Ο πρώην αστυνομικός, Dejan Pantic, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος τοποθετείται σε κατ’οίκον περιορισμό σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση καθώς η σύλληψη του είχε πυροδοτήσει ένταση, η οποία οδήγησε στην τοποθέτηση οδοφραγμάτων προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.
Σερβικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και αξιωματούχοι της χώρας χαρακτήριζαν την αποφυλάκιση του πρώην αστυνομικού ως “θρίαμβο” των πολιτικών Βούτσιτς. Από την πλευρά του, ο Αλμπιν Κούρτι επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου τονίζοντας ότι “είμαι περίεργος να μάθω ποιος είναι ο εισαγγελέας ο οποίος υπέβαλε το αίτημα και ποιος ο δικαστής που ενέκρινε την απόφαση να θέσει κάποιον σε κατ’οίκον περιορισμό όσο υπάρχει η κατηγορία για τρομοκρατική δράση”.
Το Βελιγράδι έθεσε τα στρατεύματα ασφαλείας του σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας στα σύνορα της χώρας με το Κόσοβο απαιτώντας να μπει ένα τέλος στις “επιθέσεις” κατά των Σέρβων του Κοσόβου. Αργά το βράδυ της Τρίτης, Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα σε μία από τις κύριες οδούς που συνδέουν τη Σερβία με το Κόσοβο στη συνοριακή διάβαση του Merdare.
“Η τοποθέτηση οδοφραγμάτων στους δρόμους είναι μία παράνομη και μη αποδεκτή κίνηση την οποία δεν θα ανεχτούμε”, τόνισε σε δηλώσεις του ο Κούρτι πρόσθετοντας ότι “δώσαμε στην KFOR τον χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να δράσει αλλά, φυσικά, ο χρόνος τελειώνει”. Η Πρίστινα έχει ζητήσει από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ να απομακρύνει τα οδοφράγματα και πλέον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσαν να το πράξουν ακόμη και οι δυνάμεις του Κοσόβου, εάν ήξεραν η KFOR δεν θα αντιδρούσε.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καλώντας “όλους να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να αναλάβουν άμεση δράση για την άνευ όρων αποκλιμάκωση της κατάστασης και να απέχουν από προκλήσεις, απειλές ή εκφοβισμό”. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι και τα δύο μέρη συνεργάζονται και με τη Σερβία του Βούτσιτς και με το Κόσοβο του Κούρτι “για την εύρεση πολιτικής λύσης”.
Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ των μερών για την αποκλιμάκωση της έντασης. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς ότι επηρεάζει τη Σερβία με σκοπό να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υπογραμμίζοντας ότι το Βελιγράδι υπερασπίζεται, απλώς, τα δικαιώματα των Σέρβων.
Ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κόσοβο στην σερβική κυβέρνηση, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να αποσύρουν τα οδοφράγματα. Ανέφερε, επίσης, ότι η σερβική πλευρά καλύπτεται πλήρως από την κοινή δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ παρέχοντας εγγυήσεις για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.
Τα σερβικά Μέσα ανέφεραν νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα ταξίδευε το βράδυ στα σύνορα με το Κόσοβο για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Σέρβων που ζουν στο βόρειο τμήμα του. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, είπε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων είναι ένας “ειρηνικός και δημοκρατικός” τρόπος διαμαρτυρίας.