Κόσμος

Deutsche Welle: Αδιέξοδα και αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας

Επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν οδήγησαν σε αδιέξοδα τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Στις επικείμενες εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να εμφανιστεί πιο γαλαντόμος σε οικονομικά ζητήματα και σε λελογισμένη τόνωση της εθνικιστικής ρητορείας.

Οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν εντός εξαμήνου, πιθανότατα τον Μάιο όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές. Η αλλαγή πλεύσης όμως στην εξωτερική πολιτική και όχι μόνο εν όψει εκλογών αφορά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η κατάσταση στην Συρία, τις σχέσεις με την Αίγυπτο που δεν παίρνουν την τροπή που θα επιθυμούσε ο Ερντογάν παρά τις γέφυρες που προσπαθεί να χτίσει και το μεγάλο παζάρι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την αγορά των Φ16 και την αναβάθμιση αυτών που διαθέτει ήδη η Τουρκία. Οι Αμερικανοί απαιτούν συνέπεια και δεν διατάζουν να τιμωρούν με τον νόμο γνωστό ως ΚΑΑΤΣΑ όσους επιχειρούν να ξεμυτίσουν από το μαντρί του ΝΑΤΟ. Παράλληλα επιθυμούν μια Τουρκία πιστό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στο φόντο πάντα θα παραμένουν τα θέματα με το Ισραήλ που είναι διαχρονικά καθοριστικά, αλλά και αυτά της δικαιοσύνης, όπως η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά και πολύ περισσότερο η υπόθεση της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. Χθες σε χρόνο ρεκόρ το δικαστήριο εξέδωσε την αιτιολογημένη απόφαση, όπως απαίτησε ο εισαγγελέας για την επίσπευση της διαδικασίας.

Σε αυτό το ρευστό και θολό τοπίο ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που βλέπει ότι θα είναι καθοριστικά για την ψήφο του λαού. Με θεαματική αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και άλλες παροχές που θα δώσουν ανάσα στην τσέπη του μέσου πολίτη, ο οποίος δοκιμάζεται από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 20 ετών. Έτσι είναι ξεκάθαρο πως με τις εθνικιστικές πιέσεις μιας αντιπολίτευσης βασιλικότερης του βασιλέως και παρά τις παρεμβάσεις ΕΕ και ΗΠΑ που επιθυμούν σταθερότητα, το νέο έτος τα ελληνοτουρκικά θα έχουν τουλάχιστον σκαμπανεβάσματα, κρίσιμες στιγμές αποφάσεων και αντιπαράθεση που δύναται να εκτονωθεί μόνο μετά τις εκλογές και υπό προϋποθέσεις με πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχει μια επικίνδυνα κλιμακούμενη εστία έντασης δίπλα μας στο Κοσσυφοπέδιο, στην καρδιά των Βαλκανίων.