Το τουρκολιβυκό μνημόνιο που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εγγυάται τα ναυτικά και οικονομικά δικαιώματα της τελευταίας στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα.
“Η Λιβύη έχει λάβει το οικονομικό της δικαίωμα με αυτή τη συμφωνία”, είπε ο Ντμπέιμπα την Κυριακή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Hades της Σαουδικής Αραβίας, αναφερόμενος στη συμφωνία του Νοεμβρίου 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησής του με έδρα την Τρίπολη για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, όπου κατά το τουρκικό αφήγημα, ανακαλύφθηκαν κοινά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, εξαλείφοντας ουσιαστικά κάθε δικαίωμα της Ελλάδας.
“Αυτή η συμφωνία είναι δικαίωμα των Λιβύων και κανένα άλλο κράτος ή πρόσωπο δεν μπορεί ποτέ να την ακυρώσει. Επιθυμούμε γενικό συντονισμό και όλα τα έθνη να συναινέσουν σε αυτό”, τόνισε ο Ντμπέιμπα.
Αυτά τα σχόλια έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου η Αίγυπτος επεξέτεινε μονομερώς τα θαλάσσια σύνορά της στα δυτικά, κατά το πώς θα έπρεπε να έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αμφισβητώντας ευθέως, ξανά, τη νομιμότητα της συμφωνίας μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ.
Ο Ντμπέιμπα επανέλαβε ότι απορρίπτει την απόφαση της Αιγύπτου, λέγοντας: “Τα θαλάσσια σύνορα, οι συμφωνίες για την υφαλοκρηπίδα δεν μπορούν να είναι μονόπλευρες. Απορρίπτουμε πλήρως αυτή την κίνηση από την Αίγυπτο”.
Ο Λίβυος ηγέτης ζήτησε τη σύσταση επιτροπής για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της χώρας του και της Αιγύπτου. “Ζητάμε από τους Αιγύπτιους αδελφούς μας να δημιουργήσουν μια διμερή επιτροπή και να καταλήξουν σε συναίνεση. Ο ΟΗΕ υπάρχει αν δεν υπάρχει συναίνεση. Κανείς δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνος του. Εάν πιστεύουν ότι η λιβυκή πλευρά είναι αδύναμη, την απορρίπτουμε. Εάν είναι φίλοι και γείτονες, θα χαιρετούσαμε ευχαρίστως αυτή τη διμερή συμφωνία”, είπε ο Ντμπέιμπα, ζητώντας, κατά την πρακτική της Τουρκίας, διαπραγματεύσεις για τα αυτονόητα.