Κόσμος

Η Κριμαία αποκαθιστά τη μνήμη του Στάλιν

Σε αποκατάσταση της μνήμης του Ιωσήφ Στάλιν προβαίνει η Κριμαία, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κριμαίας, ο οποίος κάλεσε σε μια «ψύχραιμη αποκατάσταση» της σταλινικής περιόδου διακυβέρνησης.

Σε αποκατάσταση της μνήμης του Ιωσήφ Στάλιν προβαίνει η Κριμαία, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κριμαίας, ο οποίος κάλεσε σε μια «ψύχραιμη αποκατάσταση» της σταλινικής περιόδου διακυβέρνησης.

Ιδιαίτερα, την παραμονή της εκατοστής επετείου από τη σύσταση της Σοβιετικής Ένωσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ζήτησε τη δημιουργία μιας επιτροπής συνδιαλλαγής για τη σύνοψη των αποτελεσμάτων, την εξαγωγή συμπερασμάτων για τα έργα και τις ημέρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα θετικά και αρνητικά από την ιστορική πορεία του σοβιετικού κράτους, καθώς και αξιολόγηση του ρόλου του Ιωσήφ Στάλιν.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έγκριση της διακήρυξης για τον σχηματισμό της Σοβιετικής Ένωσης.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι «αυτό που είναι σημαντικό για την αξιολόγηση της ημερομηνίας (σ.σ.: της εκατοστής επετείου από τη συγκρότηση της ΕΣΣΔ), κατά τη γνώμη μου: δεν υπήρξε δημόσια εκτίμηση της καταστροφής (κατάρρευσης) της Σοβιετικής Ένωσης».

Έτσι, συνέχισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, «το αποτελέσματα είναι να μην ξέρουμε τι ήταν καλό, τι λειτούργησε και τι δεν έκανε. Ως εκ τούτου, η σοβιετική εμπειρία, στο σύνολό της, δεν είναι πλήρως περιζήτητη, τα συμπεράσματα αυτής της περιόδου θεωρούνται απαράδεκτα, επειδή η ίδια η ΕΣΣΔ αποδείχθηκε μη βιώσιμη. Αλλά αυτό δεν είναι απολύτως έτσι, υπήρχαν πολλά καλά και χρήσιμα».

Ως παράδειγμα, ο Κονσταντίνοφ μίλησε για τη σημασία της εργασίας με τη νεολαία, η οποία έλαβε χώρα στην ΕΣΣΔ στα πλαίσιο των οργανώσεων Pioneer και Komsomol. Ο ομιλητής τόνισε την εξαιρετική σημασία του έργου ενός τέτοιου φορέα, όπως είναι η Κρατική Επιτροπή Σχεδιασμού, που ασχολήθηκε με τον στρατηγικό σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης για πολλά χρόνια. Ο Κονσταντίνοφ σημείωσε επίσης τη σημασία της ιδεολογίας ως παράγοντα συνοχής της σοβιετικής κοινωνίας. Η επιστροφή της ιδεολογίας θα οδηγήσει στην εδραίωση της σύγχρονης κοινωνίας και δήλωσε ότι αισθάνεται «σίγουρος» για αυτό.

«Αφού δεν έχουμε συνοψίσει τα αποτελέσματα, δεν μπορούμε να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα. Εδώ, για παράδειγμα, είναι η αμφιλεγόμενη φιγούρα του Στάλιν. Πρώτα του έστησαν μνημεία, μετά γκρεμίστηκαν όλα τα μνημεία, πρώτα τον έφεραν στο μαυσωλείο, μετά τον έβγαλαν έξω. Όλη αυτή η ασυνέπεια λειτουργεί ενάντια στην εμπειρία της ΕΣΣΔ Άλλωστε ήταν ο Ανώτατος Διοικητής του νικηφόρου στρατού – αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που δεν μπορεί να διαγραφεί από την ιστορία όπως θέλει κάποιος.. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης – λογική και συμβιβασμός – αυτό θα ήταν ωραίο τώρα, την παραμονή του αιώνα (ΕΣΣΔ)».

Οι αναφορές αυτές δεν σημαίνουν πλήρη ταύτιση του διορισμένου από τον Πούτιν πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας με την σταλινική περίοδο διακυβέρνησης. Οι εγγύτητες, εντούτοις, ανάμεσα στο υφιστάμενο καθεστώς και το οικοδόμημα του «πατερούλη» του παγκόσμιου σοσιαλισμού.

Η αναφορά στις Pionner και Komsomol, τις δύο κρατικές κομουνιστικές οργανώσεις της νεολαίας, και στην σημασία της καλλιέργειας της επίσημης κρατικής ιδεολογίας στους πολίτες αποβλέπουν στην κρατικά οργανωμένη και σχεδιασμένη ιδεολογική χειραγώγηση του λαού, από νεαρή ηλικία.

Η συνάφεια με το αυταρχικό πνεύμα διακυβέρνησης είναι, επίσης, κοινή στην σταλινική περίοδο και στο σημερινό καθεστώς του Β. Πούτιν. Ο πολυκομματισμός είναι ουσιαστικά καταργημένος, αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα που κινούνται εντός των ορίων της κρατικά επιτρεπόμενης κριτικής. Η  ελεύθερη διακίνηση των πολιτικών δεν προβλεπόταν από τον διάδοχο του Λένιν στην εξουσία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο Πούτιν απαγορεύει, ομοίως, την διάδοση ανταγωνιστικών πολιτικών ιδεών και αξιών.

Κι ακόμη, η επιλογή αυτή αφορά την πιο σκοτεινή περίοδο της σοβιετικής εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σπέρμα του ολοκληρωτισμού δεν υπάρχει ήδη στον Λένιν. Χωρίς Λένιν, δεν υπάρχει Στάλιν. Και χωρίς Στάλιν, δεν νοείται κρατική –  κομματική χειραγώγηση των νέων και, ευρύτερα, των μαζών και εξοικείωσή της με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις μαζικές εκκαθαρίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο