Όταν ξεσπά ο πόλεμος στην Ουκρανία ο πρόεδρος Ζελένσκι αρχίζει αμέσως να συγκεντρώνει υποστήριξη. Περιοδεύει σχεδόν σε όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης, εκφωνώντας συγκλονιστικούς λόγους με στόχο την οικοδόμηση μιας συμμαχίας κατά της εισβολής της Ρωσίας.
Ορισμένες φορές, τα λόγια είναι συναισθηματικά, τόσο συναισθηματικά που ακόμη και ο μεταφραστής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παλεύει να συγκρατήσει τα δάκρυά του… «Αγωνιζόμαστε μόνο για τη γη μας και την ελευθερία μας… Κανείς δεν πρόκειται να μας λυγίσει. Είμαστε δυνατοί, είμαστε Ουκρανοί. ΣΛΑΒΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!», ήταν τα λόγια του Ουκρανού προέδρου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον μεταφραστή να μην μπορεί να σταματήσει τα δάκρυά του.
Οι μάχες στην Ουκρανία είναι τέτοιας κλίμακας που δεν έχει ξαναγίνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλάζοντας το πρόσωπο και τη μορφή της Ευρώπης. Όμως η Ουκρανία αντιδρά προκλητικά, μη υποκύπτοντας στη θέληση της Ρωσίας. Η Ευρώπη σπάει ακόμη και τα ταμπού, στέλνοντας όπλα απευθείας στην Ουκρανία.
«Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση. Πρόκειται για μια στιγμή καμπής», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Και αυτό που ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθούσε τόσο απεγνωσμένα να αποφύγει γίνεται πραγματικότητα, καθώς οι επί χρόνια ουδέτερες χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, διεκδικούν την ένταξή τους στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, δεν πάνε όλα ομαλά για την Ευρώπη. Ο πόλεμος σημαίνει μείωση της εξάρτησης από οτιδήποτε ρωσικό – αρχής γενομένης από την ενέργεια. Οι στόχοι για την αποθήκευση φυσικού αερίου το χειμώνα τίθενται, καθώς η Μόσχα κλείνει σιγά σιγά τις βρύσες.
Αλλά οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη, εξοργίζοντας τους ανθρώπους σε όλη την ήπειρο.
Οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν, ωστόσο, υποσχόμενες αλλαγές.
«Εμείς, η Επιτροπή, εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωνε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για τη ρωσική ενέργεια, ορισμένες χώρες της ΕΕ κάνουν στροφή στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, όπως το να καίνε ξανά άνθρακα. Η κριτική αρχίζει…
Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται για άλλη μια φορά να σώσει την κατάσταση.
Στην COP27 στην Αίγυπτο, η ΕΕ αυξάνει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών το 2030 κατά 2%, υπερασπιζόμενη στην πορεία το ορόσημο της Πράσινης Συμφωνίας.
«Μην αφήσετε να σας πουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σκοτώνει την πράσινη συμφωνία των Ευρωπαίων», υπογράμμιζε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.
Προς το τέλος του έτους, το ΝΑΤΟ και ολόκληρη η Ευρώπη τρομάζουν.
Ένας πύραυλος από την Ουκρανία προσγειώνεται στη γειτονική Πολωνία, σκοτώνοντας δύο άτομα κατά τη διαδικασία.
Το συμβάν απορρίπτεται ως ατύχημα, αλλά δηλώνει
Πηγή: Euronews