Κόσμος

Εισαγγελέας του Παρισιού: Ο 69χρονος ύποπτος εξέφρασε “μίσος για τους ξένους”

Ο ύποπτος που κρατείται για τη δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι μίλησε στις αστυνομικές αρχές για το “μίσος που έχει κατά των ξένων”

Ο ύποπτος που κρατείται για τη δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι μίλησε στις αστυνομικές αρχές για το “μίσος που έχει κατά των ξένων”, όπως ανέφερε σήμερα η εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο 69χρονος συνελήφθη την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, αφού πυροβόλησε θανάσιμα δύο άντρες και μία γυναίκα σε ένα κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, αλλά και σε ένα διπλανό καφέ στο 10ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Οι δολοφονίες συντάραξαν την κουρδική κοινότητα που ετοιμάζονταν να τιμήσει την επέτειο από την ανεξιχνίαστη δολοφονία τριών ακτιβιστών, προκαλώντας διαμαρτυρίες που εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σχολή της Φρανκφούρτης και ο 69χρονος¨Γάλλος ρατσιστής

Ορισμένοι άνθρωποι προσκολλώνται πιο εύκολα και πιο έντονα σε άκαμπτες μορφές οργάνωσης και σε ιδεολογικά σχήματα οργάνωσης, που χαρακτηρίζονται από αυστηρή ιεραρχία, απόλυτη κυριαρχία και ολοκληρωτική υπακοή. Η κοινωνική ψυχολογία, ένας κλάδος της πειραματικής ψυχολογίας που μελετά την επίδραση του κοινωνικού πλαισίου στα συναισθήματα, τη γνώση και τη συμπεριφορά, ασχολείται με αυτό το ερώτημα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η έρευνα έχει, ειδικότερα, αναδείξει την έννοια της «αυταρχικής προσωπικότητας», με έρευνα ορόσημο την «αυταρχική προσωπικότητα του Αντόρνο, τυπικού εκπροσώπου της Σχολής της Φρανκφούρτης.

Τα μέλη της Σχολής, η οποία διακρίνεται σε τρεις γενιές, υφίστανται τη ναζιστική βία στη μεσοπολεμική Γερμανία και ο Αντόρνο εστιάζει στις βέβηλες δημόσιες συμπεριφορές και στις ρατσιστικές στάσεις απέναντι στους ξένους μετανάστες και τις εβραϊκές κοινότητες του ναζισιτκού καθεστώτος. Ο 69χρονος Γάλλος συνταξιούχος μηχανοδηγός είναι ένας χαρακτηρισμένος ρατσιστής. «Ρατσιστής είμαι», δηλώνει ο συνταξιούχος, όταν οι ανακριτικές αρχές επιχειρούν να ανιχνεύσουν τα κίνητρα του τρομοκρατικού διαβήματός του, με τους τρεις νεκρούς και τους τραυματίες. Και ρατσιστής με πλούσιο βιογραφικό σε συλλήψεις, ανακρίσεις και ει βάρος του δικαστικές αποφάσεις.

Το ζήτημα της ρατσιστικής βίας σχεδόν θεματοποιείται στη μελέτη του Αντόρνο για την αυταρχική προσωπικότητα. Καθένας διαθέτει, σύμφωνα με τον κοινωνικό στοχαστή, μια «δυνητικά φασιστική σταθερή νοητική δομή» . Αυτή η δομή γίνεται ιδιαίτερα ενεργή κάτω από ορισμένες συνθήκες και σε ορισμένους ανθρώπους. Ο Αντόρνο είναι μαρξιστής, αλλά, στο σημείο αυτό αποκλίνει από τα μαρξικά νάματα, γιατί το προσωπικό προηγείται του συλλογικού, η δομή της αυταρχικής προσωπικότητας προϋπάρχει του ευνοϊκού για την ανάπτυξή της περιβάλλοντος.