Κόσμος

Ο Πούτιν και ο παράλογος φόβος του για επίθεση από τη Δύση

Αυτόν τον παράλογο φόβο του τον έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του και μάλιστα, φέρεται να είναι και ένας από τους λόγους, που τον ώθησαν να αναβάλει δύο φορές την επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας.

Από την έναρξη του πολέμου, ένας από τους μόνιμους φόβους του Β. Πούτιν είναι η στρατιωτική επίθεση από τη Δύση. Αυτόν τον παράλογο φόβο του τον έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του και μάλιστα, φέρεται να είναι και ένας από τους λόγους, που τον ώθησαν να αναβάλει δύο φορές την επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας.

Αρκετοί αναλυτές και διπλωματικοί συντάκτες στον δυτικό κόσμο, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν υποστηρίξει ότι αυτή η φοβία, ο νοσηρός φόβος του Πούτιν θα αποτελούσε παρελθόν. Η ίδια η συνολική εξέλιξη της πορείας του πολέμου, αλλά και η χρήση του όρου «πόλεμος» για πρώτη φορά από τον Ρώσο ηγέτη ενισχύουν την εκτίμηση, ότι είναι δόκιμο να γίνει λόγος για μια ορισμένη αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών μεσοπρόθεσμα.

Ο Πούτιν επιμένει, εντούτοις, να φαντάζεται επιθέσεις από δυτικά στρατεύματα. Η χθεσινή απόφασή του να μεταβεί σε εργοστάσιο όπλων στα νότια της Μόσχας, οι δηλώσεις του, οι οποίες επακολούθησαν, και η σημερινή τοποθέτηση Τσετσένου αξιωματικού και συμβούλου του Β. Πούτιν δείχνουν ότι, στο Κρεμλίνο, υπάρχει ακόμη φόβος για… επίθεση από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας.

Ιδιαίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε τα στελέχη των βιομηχανιών του στρατιωτικού και βιομηχανικού τομέα να διασφαλίσουν ότι ο στρατός θα αποκτήσει γρήγορα όλα τα όπλα που χρειάζεται για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Ο Β. Πούτιν δήλωσε: «Το πιο σημαντικό καθήκον που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό και βιομηχανικό μας συγκρότημα είναι να παρέχουμε στις μονάδες και τις δυνάμεις μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ό,τι χρειάζονται: τα όπλα, τον εξοπλισμό, τα πυρομαχικά και το υλικό που είναι απαραίτητα στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε, μετά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο όπλων στην πόλη Τούλα, στα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας: «Είναι επίσης σημαντικό να βελτιώσουμε σημαντικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των όπλων και του εξοπλισμού των στρατιωτών μας».

Στο αίτημα για επιτάχυνση των εργασιών στην αμυντική βιομηχανία προστίθεται και η σημερινή παρέμβαση του ανώτατου Τσετσένου αξιωματικού και συνομιλητή του Ρώσου προέδρου, Α. Αλοντίνοφ, ο οποίος πυροδότησε ακόμη περισσότερο τον ευφάνταστο του ηγέτης της Ρωσίας.

«Οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας, προετοιμάζοντας ουκρανικά μαχητικά σε διαφορετικές βάσεις του μπλοκ του ΝΑΤΟ και  βλέπουμε λοιπόν ότι ο στόχος τους είναι να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ρωσίας, να χτυπήσουν τον στρατό της», δήλωσε το ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος.