Προς την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο, κατευθύνει ο καιρός το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου υποχώρησαν έως και 5,3% το πρωί της Παρασκευής. Έχουν μειωθεί περισσότερο από 20% αυτή την εβδομάδα.
Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνέχισαν την πτωτική τους πορεία για έκτη συνεχόμενη ημέρα και διαμορφώθηκαν στα 87,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 14 Ιουνίου.
Την «βουτιά» τροφοδοτούν οι ήπιες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να παραμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής κατά την περίοδο των γιορτών. Οι θερμοκρασίες προβλέπονται κανονικές έως πάνω από τις μέσες τιμές μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με ασυνήθιστη ζέστη στην κεντρική και νότια Ευρώπη σύμφωνα με τη naftemporiki.gr.
Η ανακούφιση που φέρνει η μειωμένη κατανάλωση λόγω καιρού ενισχύεται από τις εισαγωγές- ρεκόρ σε προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις γεμάτες αποθήκες, την παραδοσιακά μειωμένη βιομηχανική ζήτηση στο τέλος του έτους, την αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας και την απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στις τιμές.
Τρεις παράγοντες- πέρα από τον καιρό- ωστόσο θεωρείται ότι μπορούν να διαταράξουν άμεσα την ισορροπία που έχει διαμορφωθεί στην αγορά:
- Η διαφορά στην τιμής για το LNG που πωλείται στην Ασία, καθώς μια υψηλότερα τιμή θα μπορούσε να προσελκύσει τα φορτία LNG.
- Οι χιονοκαταιγίδες που πλήττουν πολλές περιοχές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διακόψουν προσωρινά τις εξαγωγές LNG από την Ακτή του Κόλπου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά τις επόμενες ημέρες.
- Η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει το ούτως ή άλλως ελάχιστο φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει άλλωστε δηλώσει ότι εάν ένα ανώτατο όριο τιμής, παραβιάζει τις συμφωνίες μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και των αντισυμβαλλομένων του, η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να σκεφτεί εάν είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυτές τις συμβάσεις».
«Ένας παγωμένος χειμώνας σε συνδυασμό με την πλήρη διακοπή των δύο αγωγών της Gazprom που εξακολουθούν να στέλνουν αέριο προς την Ευρώπη, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την αστάθεια των τιμών και να εξαντλήσουν τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μέχρι το τέλος του χειμώνα, πιθανότατα επεκτείνοντας αυτή την κρίση σε μια νέα», όπως εξηγούν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence.