Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την Εύα Καϊλή, την Ελληνίδα ευρωβουλευτή που μπήκε από την πρώτη στιγμή στο κάδρο του σκανδάλου QatarGate, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, αφού αργά σήμερα το απόγευμα θα γίνει γνωστό αν θα παραμείνει στη φυλακή ή όχι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Στο πλαίσιο αυτό οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή ζήτησαν από τους Βέλγους δικαστές την αποφυλάκιση της πελάτισσάς τους με «βραχιολάκι».
Η κυρία Καϊλή ανέπτυξε τα επιχειρήματά της για περίπου μια ώρα το πρωί της Πέμπτης μετά τη μεταφορά της στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών περίπου στις 10 το πρωί.
Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις αρχές.
Και οι δύο δικηγόροι δεν θέλησαν να δώσουν κάποιο στοιχείο από την ακρόαση διότι -όπως είπαν- τα στοιχεία είναι απόρρητα.
Η συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες καλείται να αποφανθεί επί των επιχειρημάτων της Εύας Καϊλή και να κρίνει την τύχη της μέχρι την εκδίκαση του Qatargate. Αποφασίζει δηλαδή εάν θα αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς, ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Στοιχείο-κλειδί που θα «βαρύνει» στην απόφαση σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του, κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της ομάδας των «4» που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Στις 14 Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.