Αντιμέτωπα με δεκάδες προβλήματα αναμένεται να βρεθούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία, μετά την αποχώρηση των Νokia και Ericsson από τη χώρα στο τέλος του έτους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πέντε ανώτερα στελέχη εταιρειών τηλεπικοινωνιών και άλλες πηγές του κλάδου δήλωσαν ότι οι Ρώσοι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα βιώσουν πιο αργές λήψεις, κλήσεις που θα τερματίζονται απότομα ή δεν θα συνδέονται, καθώς οι πάροχοι θα χάσουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ή να επιδιορθώσουν το λογισμικό και θα μάχονται με τα μειωμένα αποθέματα ανταλλακτικών.
Η Ericsson και η Nokia, που μαζί κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ένα ποσοστό κοντά στο 50% όσον αφορά τους επίγειους σταθμούς στη Ρωσία, κατασκευάζουν τα πάντα, από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών μέχρι το υλικό που συνδέει τις οπτικές ίνες που μεταφέρουν ψηφιακά σήματα.
Επίσης, παρέχουν σημαντικό λογισμικό που επιτρέπει σε διαφορετικά μέρη του δικτύου να λειτουργούν μαζί. «Στο τέλος του έτους λήγουν όλες οι εξαιρέσεις (από τις κυρώσεις)», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικών της Ericsson, Carl Mellander.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, τόνισε: «Η έξοδός μας θα είναι πλήρης. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τίποτα στη Ρωσία».
Η οικονομία της Ρωσίας έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά η επικείμενη απόσυρση της Nokia και της Ericsson θα μπορούσε να έχει πιο βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ρώσων, δυσκολεύοντας τελικά κάτι τόσο απλό όπως είναι ένα τηλεφώνημα.
Το υπουργείο Ψηφιακών Μέσων της Ρωσίας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια, ωστόσο ο Maksut Shadaev, υπουργός Επικοινωνιών και ΜΜΕ, είπε ότι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υπογράφουν συμβάσεις για να δαπανήσουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,45 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής. «Αυτό θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε μια σύγχρονη παραγωγή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα κυβερνητικά προγράμματα για την προώθηση του ρωσικού εξοπλισμού βοήθησαν τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς να εξαρτώνται λιγότερο από τη Nokia και την Ericsson τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η διακοπή των δεσμών με ξένες εταιρείες αναμένεται να καθυστερήσει τις ρωσικές επικοινωνίες κατά μια γενιά, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά με το 5G.
«Εάν αυτή η κατάσταση διαρκέσει για χρόνια, τα ρωσικά δίκτυα μπορεί να επιστρέψουν στην κατάσταση που βρίσκονταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η κάλυψή τους περιοριζόταν στις μεγάλες πόλεις και τα πλουσιότερα προάστια», δήλωσε ο Leonid Konik, ο οποίος διευθύνει το IT.ComNews στη Μόσχα.
Οι αγροτικές περιοχές θα αρχίσουν να επηρεάζονται πρώτες καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης θα αφαιρούν εξοπλισμό για να ενισχύσουν τα αστικά δίκτυα, είπαν οι ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες, ενώ η έλλειψη ενημερώσεων λογισμικού μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές δικτύου ή να τους καταστήσει ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις.
Η κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, ο μεγαλύτερος πωλητής στη Ρωσία πέρυσι, θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις λογισμικού, αλλά σταμάτησε να πουλά νέο εξοπλισμό, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.