Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκφράζει την ελπίδα για τον ερχομό της ειρήνης στα ουκρανικά μέσα στο επόμενο έτος, αν και δεν προβλέπει τη δρομολόγηση ειρηνευτικών διαδικασιών βραχυπρόθεσμα.
Ο συνήθως φειδωλός στις εκτιμήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες τοποθετήθηκε ως προς το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε.
Ο Α. Γκουτέρες δεν είναι αισιόδοξος για αποτελεσματικές ειρηνευτικές συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον και πιστεύει ότι η στρατιωτική σύγκρουση θα συνεχιστεί.
Πιο αναλυτικά, ο γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι πρόκειται για ελπίδα, την οποία τρέφει: «Ελπίζω πραγματικά ότι το 2023 θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες έσπευσε να συμπληρώσει πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με τη δρομολόγηση ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στα δύο μέρη: «Δεν είμαι αισιόδοξος για την πιθανότητα αποτελεσματικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον. Πιστεύω ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να είναι δυνατές σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Πιο πριν, ένας άλλος σημαντικός δυτικός ηγέτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απεύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία έως ότου αποσυρθεί από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Ο Σούνακ υποστήριξε τη γνώμη αυτή στη Ρίγα, σε μια συνάντηση των ηγετών των χωρών που αποτελούν μέρος της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF).
Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) θα πρέπει να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας, πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Ο Σούνακ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε μονομερής έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία είναι απολύτως παράλογη στο τρέχον πλαίσιο. Νομίζω ότι θα ήταν ένα ψεύτικο κάλεσμα, θα χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να ανασυνταχθεί, να ενισχύσει τα στρατεύματά της. Και μέχρι να φύγουν από τα κατεχόμενα, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις».