Στα μέτρα στήριξης που θα αρχίζουν σταδιακά να υιοθετούν οι ελληνικές τράπεζες προς τους ευάλωτους δανειολήπτες εστιάζει η Goldman Sachs, αναπροσαρμόζοντας παράλληλα τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών.
Συνολικά, οι τράπεζες σχεδιάζουν να επιδοτήσουν το 50% των αυξήσεων των επιτοκίων για επιλέξιμες ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών (περίπου 2 δισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο δανείων) υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δέσμευσή τους να επανεξετάσουν και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων ως απάντηση στις αυξήσεις των επιτοκίων και να μειώσουν συγκεκριμένες χρεώσεις και προμήθειες για τους πελάτες τους.
1. Επιδότηση επιτοκίου για τους ευάλωτους δανειολήπτες: Οι τέσσερις συστημικές θα επιδοτήσουν το 50% περίπου της αύξησης των επιτοκίων (από τις 30 Ιουνίου του 2022) για τους επιλέξιμους ευάλωτους δανειολήπτες. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα καλύψει δάνεια πάνω από 2 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν σε περίπου 1% των ακαθάριστων δανείων) και σε περισσότερους από 30.000 επιλέξιμους δανειολήπτες. Παράλληλα θα συνεισφέρουν εξίσου σε ένα ταμείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η διαχείριση του οποίου θα γίνεται από έναν ανεξάρτητο τρίτο φορέα και στο οποίο οι ευάλωτοι πελάτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση. Η επιδότηση εξετάστηκε από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.
2. Επιτόκια καταθέσεων: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να επανεξετάζουν την πολιτική των επιτοκίων καταθέσεων σε απάντηση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ύψους δώδεκα μηνών και άνω τιμολογούνται πλέον με 0,8%.
3. Τραπεζικές προμήθειες και χρεώσεις: Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν προμήθειες για τις απλές τραπεζικές συναλλαγές με βάση τα δικά τους εμπορικά σχέδια και τα αναθεωρούν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι έχουν ήδη αναπτύξει μια σειρά από ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς χρέωση μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ (όπου και οι τέσσερις τράπεζες είναι μέτοχοι). Οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν περίπου 50 εκατ. ευρώ το 2022 επιβράβευση σε προγράμματα στους πελάτες τους για τη χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές.
4. Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών: Οι ελληνικές τράπεζες συζήτησαν μηχανισμούς για να αυξήσουν το ποσοστό έγκρισης για λύσεις εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και να επιταχύνουν τα σχέδια για τη βελτιστοποίηση των ποσοστών των NPEs.