Κόσμος

Γιατί εκτοξεύει πυραύλους ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά της Ν. Κορέας;

Δύο βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν πριν από λίγες ώρες από τη Βόρεια Κορέα, όπως πληροφορούν νοτιοκορεάτικα πρακτορεία, με το ερώτημα σχετικά με τους λόγους εκτόξευσης πυραύλων να παραμένει.

Δύο βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν πριν από λίγες ώρες από τη Βόρεια Κορέα, όπως πληροφορούν νοτιοκορεάτικα πρακτορεία, με το ερώτημα σχετικά με τους λόγους εκτόξευσης πυραύλων να παραμένει.

Από τις αρχές του 2022, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διαφόρων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων τριών διηπειρωτικών.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις γίνονται δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση της επιτυχούς δοκιμής στερεού καυσίμου υψηλής ώθησης.

Η Β. Κορέα έχει δημιουργήσει ένα πραγματικό οπλοστάσιο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις και τις διεθνείς κυρώσεις.

Ανάμεσα στις κυρώσεις αυτές πρέπει να επισημανθούν οι οικονομικές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών του περασμένου έτους, με αποδέκτες κορυφαίους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους για την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων από την Πίονγκγιάνγκ. Μάλιστα, οι αμερικανικές κυρώσεις συγκέντρωναν τη σύμφωνη γνώμη της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Επίσης, η Βόρεια Κορέα έχει υποστεί την αποδοκιμασία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από το αρκετά μακρινό 2006. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Β. Κορέα για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμά της.

Οι άκρως επικίνδυνες εκτοξεύσεις πυραύλων φέρουν την προσωπική σφραγίδα ενός πολιτικά έξαλλου ηγέτη, του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του είναι αμετροεπείς και το πάθος του για την επιβολή ενός αυστηρά προσωποπαγούς, ολοκληρωτικού καθεστώτος τον οδηγεί στην καταπάτηση κάθε έννοιας στοιχειώδους πολιτικού φιλελευθερισμού.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στοχεύει στην δημιουργία της πιο ισχυρής πυρηνικής δύναμης στον κόσμο. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει δηλώσει πως ο απώτερος στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να συγκροτήσει την ισχυρότερη πυρηνική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κομμουνιστής ηγέτης επικαλείται την αξιοπρέπεια του βορειοκορεατικού έθνους στο διεθνές περιβάλλον. Αυτή η εθνική αξιοπρέπεια πρέπει πάση θυσία να παραμείνει αλώβητη από ξένες επιβουλές.

Ηγεμονική θέση ανάμεσα στις επιβουλές αυτές καταλαμβάνουν, σύμφωνα με το κομμουνιστικού προσανατολισμού Εργατικό Κόμμα, οι προσπάθειες σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας και του δυτικού κόσμου, ιδίως του αμερικανικού παράγοντα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αισθάνεται ότι το καθεστώς του απειλείται από την αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στους Νοτιοκορεάτες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν έχει κρύψει, άλλωστε, την εκτίμησή του ότι η Ουάσιγκτον παρέχει κρυφό, βαρύ οπλισμό στην Ν. Κορέα, η οποία φαντάζει, στα μάτια των ηγετών του Εργατικού Κόμματος, ως μια δύναμη στρατιωτικής και γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης στη γειτονιά της.

Κι αυτό το τελευταίο στοιχείο παραπέμπει στην παλαιά αντιπαλότητα ανάμεσα στη Βόρεια και την Νότια Κορέα, η οποία είχε κορυφωθεί πριν από επτά δεκαετίες με τον περίφημο «πόλεμο της Κορέας», μια λυσσαλέα πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο λαών μεταξύ του 1950 και 1953 και άφησε την κορεατική χερσόνησο διχοτομημένη σε δύο διακριτέ κρατικές οντότητες με μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσά τους. Το στρατιωτικό χάσμα συνοδεύεται από ένα βαθύ ιστορικό πλήγμα και μια ψυχική απόσταση.