Η Intercontinental Exchange (ICE) προειδοποίησε ότι μπορεί να αποσύρει πλήρως την αγορά εμπορίας φυσικού αερίου από την Ολλανδία, εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στο σχέδιο που έχουν ετοιμάσει για την εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές. Όπως αναφέρουν οι FT, η απειλή αυτή διατυπώθηκε καθώς οι εντάσεις μεταξύ των υπουργών της ΕΕ αυξάνονται μετά από διχαστικές συνομιλίες ενός μήνα σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει την τιμή των παραγώγων του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ. Η αγορά, γνωστή ως Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταφοράς Τίτλων (TTF), είναι το κέντρο της περιοχής για τις συναλλαγές και τον καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, και έχει γίνει ένα συμβολικό ζήτημα καθώς η ΕΕ προσπαθεί να ανταποκριθεί στη διευρυνόμενη ενεργειακή του κρίση.
Σε μια προσπάθεια να καταστείλει την ταχεία άνοδο των τιμών της ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών στόχων αποθήκευσης αερίου και μείωσης της κατανάλωσης.
Ωστόσο, κυβερνήσεις από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ελλάδα επέμειναν ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου είναι επίσης απαραίτητο για την προστασία των καταναλωτών και της βιομηχανίας από τις ασταθείς τιμές. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, φοβούνται ότι ένα ανώτατο όριο θα απειλούσε την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου και θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επειδή θα έθετε δυσβάσταχτο κόστος στους χρήστες της αγοράς.
Την Τρίτη, οι υπουργοί δεν κατάφεραν για δεύτερη φορά να καταλήξουν σε κάποιο ψήφισμα στη συζήτηση και καθυστέρησαν την έγκριση του μέτρου στην τελική τους συνεδρίαση του έτους την ερχόμενη Δευτέρα.
Σε ειδική εκθεση που εστάλη στα κράτη μέλη την Πέμπτη και ήρθε σε γνώση των FT, η ICE, ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας TTF προειδοποίησε ότι η ταχεία επιβολή ανώτατου ορίου δεν θα έδινε χρόνο στους πελάτες να προσαρμοστούν ή στον διαχειριστή της αγοράς να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του συστήματος και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου. Ένα ανώτατο όριο πιθανότατα θα αναγκάσει τους εμπόρους να υπολογίσουν αμέσως ξανά τις τιμές, τους κινδύνους και το κόστος τους, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην αγορά, ανέφερε.
«Κατά συνέπεια, είναι ευθύνη της ICE ως διαχειριστή της αγοράς να εξετάσει όλες τις επιλογές εάν συμφωνηθεί αυτός ο μηχανισμός, μέχρι και εάν μια αποτελεσματική αγορά στην Ολλανδία εξακολουθεί να είναι βιώσιμη», ανέφερε το σημείωμα.
Το ICE αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Ο διαχειριστής ανταλλακτηρίων, με έδρα την Ατλάντα, έχει προειδοποιήσει ότι ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να προσθέσει μη βιώσιμο κόστος στις εταιρείες κοινής ωφέλειας και σε άλλους εμπόρους που το χρησιμοποιούν και να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές.
Η τελευταία πρόταση της ΕΕ θα δει ένα ανώτατο όριο που θα ενεργοποιείται όταν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης TTF φτάνουν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες και είναι 35 ευρώ ανά MWh υψηλότερες από τις μέσες τιμές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να επεκτείνουν το αρχικό τους σχέδιο από τη συμπερίληψη μόνο συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενός μήνα σε εκείνα που διακανονίζονται τρεις μήνες μετά. Η ICE έχει προειδοποιήσει ότι οι έμποροι φυσικού αερίου θα αναγκαστούν να βρουν άλλα 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές περιθωρίου, περίπου διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα που πληρώνουν, εάν προχωρήσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε «σε ορισμένες περιπτώσεις να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ».
Η Επιτροπή πρότεινε αρχικά ανώτατο όριο 275 ευρώ ανά MWh όταν οι τιμές έφτασαν σε αυτό το επίπεδο για 10 ημέρες, και υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι 58 ευρώ ανά MWh υψηλότερες από τον μέσο όρο των παγκόσμιων τιμών LNG. Αρκετοί υπουργοί από χώρες υπέρ του ανώτατου ορίου των τιμών θεώρησαν αυτό το επίπεδο «αστείο», καθώς δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ακόμη και όταν οι τιμές έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ τον Αύγουστο.
Το 2018, η ICE μετέφερε τις συναλλαγές σε εκατοντάδες συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας από το Λονδίνο στις ΗΠΑ για να βοηθήσει τους πελάτες να ξεφύγουν από τα βάρη των νέων κανόνων Mifid II που διέπουν τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές. Πέρυσι, μετέφερε το εμπόριο άνθρακα της ΕΕ από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ μετά το Brexit.