Nέα της αγοράς

Τουρισμός: Ζητούν την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό -τρίτες χώρες- να εργαστούν στα ξενοδοχεία

Η κοινή επιστολή των ξενοδόχων προς την κυβέρνηση

Την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό -τρίτες χώρες- προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του Τουρισμού, ζητούν με επιστολή τους προς την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Όπως ήδη είναι γνωστό, στον κλάδο των ξενοδοχείων φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν συνολικά 61.000 θέσεις, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε έναν «πλειστηριασμό» αμοιβών, αλλάζοντας εργοδότη κάθε τρεις και λίγο.

Η επιστολή

«Είναι γνωστό ότι ο τομέας του τουρισμού και ειδικά ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες συνιστούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία του και στη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή ΞΕΕ και ΠΟΞ προς τα συναρμόδια υπουργεία και τονίζεται:

«Κατά το έτος 2021 οι ελλείψεις σε προσωπικό μόνο στα ξενοδοχεία ξεπέρασαν τις 53.000. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι αντίστοιχες ελλείψεις κατά το έτος 2022 ανήλθαν στις 60.000. Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου του έτους 2023, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό, χωρίς τα επιθυμητά, όπως πληροφορούμαστε, αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις οικονομικά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες τους. Πρόκειται, δυστυχώς για μια κατάσταση που παγιώνεται – ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες θα γίνεται για έξι μήνες με τους ίδιους όρους και αμοιβές που ισχύουν στον ξενοδοχειακό-επισιτιστικό κλάδο, ενώ υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η «εισαγωγή» εργαζομένων σε άλλους τομείς (π.χ για αγροτικές εργασίες) πλην του Τουρισμού.

«Σημειώνουμε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο οι εργασιακές σχέσεις εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ρυθμίζονται από μια ΕΚΣΣΕ που προβλέπει συγκεκριμένες, πολύ υψηλότερες από τον κατώτατο νόμιμο μισθό, αμοιβές και θεσμικές διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους σε αυτόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Τροποποίηση

Ειδικότερα, το ΞΕΕ και η ΠΟΞ ζητούν αφενός να τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν.4251/2014, ώστε να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες και αφετέρου να απλουστευθεί η διαδικασία μετάκλησης, ιδίως ως προς το σκέλος της που σχετίζεται με τον έλεγχο του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων ανά Περιφέρεια.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου Τύπου D, στις χώρες όπου δεν διαθέτουμε προξενικές αρχές, με την ίδρυση ενδεχομένως Visa Center.