Κόσμος

Σολτς: Προς το συμφέρον της Ευρώπης η ένταξη βαλκανικών χωρών στην ΕΕ

Οι υποστηρικτές της επέκτασης της ΕΕ προς τα ανατολικά ισχυρίζονται ότι η εμπλοκή του μπλοκ με τα δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς , είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης να γίνουν μέλη της ΕΕ τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και χαιρέτισε την απόφαση να χορηγηθεί στη Βοσνία το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

«Είναι προς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό μας συμφέρον να γίνουν τα υπόλοιπα Βαλκάνια μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης », είπε ο Σολτς απευθυνόμενος στους βουλευτές  στη Bundestag στο Βερολίνο.

Οι υποστηρικτές της επέκτασης της ΕΕ προς τα ανατολικά ισχυρίζονται ότι η εμπλοκή του μπλοκ με τα δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας.

Την Τρίτη, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να δεχτούν τη Βοσνία ως υποψήφια για ένταξη. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν αυτή την απόφαση σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Βοσνία ενώνεται με τέσσερις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: Μαυροβούνιο, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανία – καθώς Τουρκία, Μολδαβία και Ουκρανία βρίσκονται στην ουρά για ένταξη. Οι υποψηφιότητες της Μολδαβίας και της Ουκρανίας επιβεβαιώθηκαν τον Ιούνιο. Η διαδικασία ένταξης μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Η Κροατία είναι επί του παρόντος το μόνο κράτος των Δυτικών Βαλκανίων που είναι μέλος της Ε.Ε και από τον Ιανουάριο του 2023 θα ενταχθεί και στη ζώνη Σένγκεν.

Στην ομιλία του στην Bundestag, ο Scholz επανέλαβε επίσης τη σκεπτικιστική στάση της Γερμανίας για ένα ανώτατο όριο σε όλη την ΕΕ στις τιμές του φυσικού αερίου. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες ότι ο καθορισμός πολύ χαμηλού ανώτατου ορίου θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στους παρόχους να πουλήσουν το φυσικό αέριο τους αλλού, δημιουργώντας ελλείψεις εφοδιασμού.

«Δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. «Για παράδειγμα, δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στις τιμές, έτσι ώστε λιγότερο φυσικό αέριο να καταλήγει να παραδίδεται στην Ευρώπη».

Το Βερολίνο θέλει το μέτρο, γνωστό ως «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς», να τεθεί σε εφαρμογή μόνο όταν η τιμή του φυσικού αερίου φτάσει τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άλλα κράτη όπως το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ιταλία επιδιώκουν ανώτατο όριο τιμής 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Τα τεχνητά ανώτατα όρια τιμών μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένα κίνητρα εάν ληφθούν απρόσεκτα», δήλωσε ένας σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά ανώτατο όριο τιμής 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά μόνο εάν η τιμή παρέμενε πάνω από αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και εάν η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ξεπεράσει τα 58 ευρώ για 10 ημέρες εντός αυτών των δύο -περίοδος εβδομάδας.

Ο Σολτς επαίνεσε την αντίσταση της Ουκρανίας ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας ως «την πραγματική ιστορία αυτής της χρονιάς». “Κανένα από τα σχέδια του Πούτιν δεν λειτούργησε”, είπε, και η Μόσχα είχε “θεμελιωδώς λάθος υπολογισμό”.

«Πίστευε ότι θα μπορούσε να στεγνώσει την αλληλεγγύη της Ευρώπης κλείνοντας τη στόφιγγα του φυσικού αερίου», είπε ο Σολτς, καταδικάζοντας έναν «κακό τρόπο πολέμου» που περιλάμβανε τη Μόσχα να στοχεύει ενεργειακά δίκτυα και προμήθειες νερού στην Ουκρανία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Friedrich Merz, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να αρνείται να στηρίξει την αμυντική εκστρατεία της Ουκρανίας μέσω της παράδοσης τανκς.

Το ακροδεξιό Alternative für Deutschland (AfD) ζήτησε τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι είναι «ένα μέσο που βλάπτει τη Γερμανία και τους πολίτες της μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο