Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε σε όλους τους στόχους, τους οποίους έθεσε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κανένα από τα σχέδια του Πούτιν δεν λειτούργησε», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γερμανός καγκελάριος.
Η δήλωση έχει ένα σαφή απολογητικό χαρακτήρα. Απολογείται έμμεσα ο Σολτς για τα συνεχή ενεργειακά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούν ο ίδιος και η χώρα του στις άλλες εικοσιτρείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φθηνή ενέργεια εντόπισε στην Ρωσία η προτεστάντισσα Άνγκελα Μέρκελ και έτρεξε, ακατάσχετη, να συνάψει διαδοχικές συμφωνίες με το απολυταρχικό καθεστώς του Β. Πούτιν. Και σε αραβικό εμιράτο μπορεί να βρει κάποιος φθηνή ενέργεια. Δημοκρατική ενέργεια όμως δεν θα είναι να κλείσει κάποιος συμφωνία καθισμένος σε σακατεμένα σώματα Ινδών μετέφηβων εργαζομένων.
Ο στενός συνεργάτης της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρεί την Μέρκελ ανάξια να την συμπεριλάβει στο «πάνθεον» των Γερμανών ηγετών. Πιο σοφά, ενδεχομένως, κινήθηκε ο προκάτοχος του ευρωσκεπτικιστή Σολτς στην ηγεσία της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Προηγούμενη «βεμπεριανή» επαγγελματική θέση του Σρέντερ: Καγκελάριος της Γερμανίας. Τρέχουσα επαγγελματική απασχόληση: Διευθύνων Σύμβουλος στην κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο Σολτς πρέπει να αντιμετωπίσει τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γάλλος πρόεδρος του προσάπτει «εθνοκεντρισμό» και «ευρωπαϊκή απομόνωση». Στο ίδιο ακριβώς τόνο κινούνται και οι τοποθετήσεις του ευγενούς Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δηλώσεις της πολωνικής πλευράς για το πλούσιο βιογραφικό της «χώρας της λογικής» δεν επαναλαμβάνονται για λόγους ευπρέπειας.
Ο Όλαφ Σολτς διαπιστώνει ότι «κανένα από τα σχέδια του Πούτιν δεν λειτούργησε». Πράγματι, δεν λειτούργησε το σχέδιο για καθολική επικράτηση του ουκρανικού εδάφους. Ο Πούτιν, όμως, θα επιδιώξει να συγκρατήσει τις τρεις από τις τέσσερις προσαρτήσεις, στην Χεβρώνα, στη Ζαπορίζια και στο Ντονμπάς. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο προς εξέταση από πραγματικούς ηγέτες με αίσθηση των διεθνών σχέσεων και με εγνωσμένο διεθνές κύρος.΄
Ο Πούτιν έχει, ωστόσο, στα χέρια του ένα δυνατό χαρτί. Σαν χοάνη λειτουργεί το απολυταρχικό καθεστώς το για δυτικές κυβερνήσεις. Ανατρέπει πρωθυπουργούς και κλυδωνίζει κυβερνητικές πλειοψηφίες. Οι ενεργειακές και οι σύστοιχες οικονομικές κρίσεις παράγουν και εσωτερικά πολιτικά αποτελέσματα. Αυτό το σχέδιο του Πούτιν λειτούργησε και λειτουργεί ακόμη. Δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος με βεβαιότητα τι ακριβώς έχει ο Σολτς μέσα στην πολιτική σκέψη του, αλλά είναι σίγουρο ότι γνωρίζει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που τον φέρνουν δεύτερο, ακόμη κι όταν τρέχει μαζί με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του.