Κόσμος

2022: Τη χρονιά που η Ρωσία προκάλεσε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Η εισβολή και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις οδήγησαν σε κατάρρευση των σχέσεων εφοδιασμού που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες

 Για την ενεργειακή βιομηχανία, το 2022 θα μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Η εισβολή και οι επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης, σώρευσαν νέες πιέσεις στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχαν ήδη πιεστεί από την ταχεία οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου κέρδισαν μια βιαστική υποχώρηση από τη Ρωσία και διέγραψαν περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να βεβαιωθούν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και τους κατοίκους τους να μην παγώσουν μέχρι θανάτου

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν στα υψηλά πολλών ετών και το πετρέλαιο σχεδόν 140 δολάρια το βαρέλι, όχι πολύ μακριά από το ρεκόρ όλων των εποχών, υπερτροφοδοτώντας μια σπείρα πληθωρισμού μετά την πανδημία που προκάλεσε κρίση κόστους ζωής σε πολλές χώρες.

Η εισβολή και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις οδήγησαν σε κατάρρευση των σχέσεων εφοδιασμού που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες.

Οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες προσπάθησαν να βρουν πηγές ενέργειας – χρησιμοποιώντας οτιδήποτε και ό,τι μπορούσαν να βρουν για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Οι κυβερνήσεις πίεσαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας – αλλά και να αγοράσουν άνθρακα. Οι στόχοι για την αλλαγή του κλίματος μπήκαν σε δεύτερη μοίρα.

Οι κυβερνήσεις ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η Uniper της Γερμανίας . Η Νότια Αφρική γνώρισε τις χειρότερες διακοπές ρεύματος στην ιστορία. Η Σρι Λάνκα, που δεν είχε αποθέματα ξένων μετρητών, απλώς ξέμεινε από καύσιμα .

Γιατί έχει σημασία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε τις ευρωπαϊκές χώρες να επαναξιολογήσουν τη σχέση τους με τη χώρα, που εδώ και πολύ καιρό ήταν ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της ηπείρου.

Τα δυτικά έθνη από τότε συζητούν και άρχισαν να εφαρμόζουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Ευρώπη συζητά ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου και επενδύει περισσότερο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες.

«Δεν βλέπουμε τίποτα λιγότερο από τον τερματισμό μιας επιτυχημένης 50ετούς συνεργασίας για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», δήλωσε ο Michael Stoppard, ειδικός σύμβουλος και παγκόσμιος αναλυτής φυσικού αερίου στην S&P Global Commodity Insights. «Αυτό οδηγεί σε μια αναβαθμονόμηση της προσφοράς και της ζήτησης και αυτό θα πάρει χρόνο, και θα υποστούμε τον πόνο και το 2023, αλλά και μετά».

Αυτή η διχοτόμηση είναι εμφανής σε πολλές χώρες. Η Πολωνία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της Ευρώπης όσον αφορά στην προσθήκη αντλιών θερμότητας. Ταυτόχρονα, οι κανόνες για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης έχουν αναβληθεί και οι κάτοικοι καίνε όλο και περισσότερο ό,τι υλικά μπορούν, είτε πρόκειται για επιβλαβή λιγνίτη και σκουπίδια για τη θέρμανση των σπιτιών τους. Στο Klodzko, μια πόλη 28.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Πολωνία, οι άνθρωποι εξοικονομούν σκουπίδια για καύσιμα, δήλωσε ο δήμαρχος Michal Piszko.

Τι σημαίνει για το 2023;

Η αναταραχή δεν έχει τελειώσει. Οι μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες περιμένουν περιορισμούς προσφοράς και το 2023, αν όχι για χρόνια μετά.

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης στράφηκαν ανοιχτά υπέρ της «φιλικής υποστήριξης» των στρατηγικών προμηθειών σε συμμάχους, ανεξάρτητα από το πιθανό υψηλότερο κόστος, και ενίσχυσαν τη χρήση πακέτων φόρων και βοήθειας για την ανάπτυξη πυρηνικών, ηλιακών, αιολικών και υδρογόνου, πόρων. Οι κινήσεις τους δεν προορίζονται μόνο ως μια συγκεκριμένη απάντηση στη Ρωσία, αλλά για να αντιμετωπίσουν και την Κίνα, αναπτύσσοντας πόρους για να αντισταθμίσουν την κυριαρχία του ασιατικού έθνους στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών και την εξόρυξη βασικών υλικών για μπαταρίες.

«Θα θεωρηθεί ως μια σημαδιακή χρονιά, ή πραγματικά η αρχή ενός εντελώς νέου συστήματος», δήλωσε ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Enel, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο. “Το έτος ’22 και μέρος του ’23 θα πούμε όλοι, ότι τότε έγιναν όλα αυτά τα συνεπακόλουθα. Είναι μια χρονιά κατάργησης συνηθειών και μεγάλης αλλαγής , πολύ ξεκάθαρα.”

Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, το κόστος για το φυσικό αέριο και τα καύσιμα θέρμανσης μειώθηκε, παράλληλα με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνίζονται και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να δυσκολεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η στενή προσφορά προκαλεί περισσότερα σοκ στις τιμές.

«Ζεσταίνω μόνο το δωμάτιο που βρίσκομαι και θα έβαζα τη θέρμανση μόνο για μια ώρα. Και μετά κάθομαι με καπέλο και παλτό», είπε η Ρουθ Γιόχαν, άνεργη στο Κόβεντρι της Αγγλίας, η οποία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι της το χειμώνα.

πηγή:reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο