Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας ανήλθε στο 10,2% τον Οκτώβριο, έδειξαν στοιχεία τη Δευτέρα, θέτοντας μια πιθανή πρόκληση για τις ελπίδες επανεκλογής του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο έτος, παρόλο που ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει και το νόμισμα θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερό. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται επίσης να συνεχίσει να μειώνεται κάτω από τα επίπεδα τάσης ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, περισσότερα από 20 χρόνια αφότου ο Ερντογάν και το Κόμμα ΑΚ για πρώτη φορά στην εξουσία.
Τούρκοι αξιωματούχοι και αναλυτές είπαν ότι οι θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ αποτελούν εκλογικούς χαρακτήρες για τον πρόεδρο, του οποίου η πολιτική φήμη υπέρ της ανάπτυξης έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη και η λίρα έπεσε σε ιστορικά χαμηλά. “Ειδικά πριν από τις εκλογές, η απασχόληση είναι μια προβληματική κατάσταση δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής οικονομίας, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του για να μιλήσει ανοιχτά.
Ως απάντηση σε μια συναλλαγματική κατάρρευση πριν από ένα χρόνο, οι αρχές υιοθέτησαν μια πολιτική αυστηρού ελέγχου του συναλλάγματος και οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η λίρα θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2023. Μια άλλη ανακούφιση για τον Ερντογάν -ο οποίος αντιμετωπίζει σφιχτή ψήφο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 40% μέχρι την ώρα των εκλογών, από 85% που είναι σήμερα. Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 40% μέχρι τα μέσα του 2023 και στη συνέχεια θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης πριν από την ψηφοφορία.
Είπαν ότι ο πληθωρισμός «είχε τεράστιο αντίκτυπο στους πραγματικούς μισθούς», προσθέτοντας ότι θα εξαρτηθούν περαιτέρω από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 20% στο τέλος του 2023.