Μία νέα ανησυχία έρχεται να προστεθεί στην παγκόσμια κοινότητα, που ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον covid-19, την γρίπη των πτηνών, τη γρίπη των χοίρων και πάει λέγοντας…
Τώρα προέκυψε η “γρίπη της καμήλας”… Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012, ενώ θεωρείται πιο επικίνδυνη από την COVID-19.
Τα νέα έρχονται από το…Μουντιάλ του Κατάρ, καθώς μια συμβουλή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας λέει ότι οι οπαδοί που επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να γνωρίζουν τον MERS και ζητά από τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης «τηρώντας καλές πρακτικές υγιεινής, αποφεύγοντας τις στενές επαφές με καμήλες και την κατανάλωση άψητου ή μη παστεριωμένου γάλακτος»
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) την ίδια στιγμή ζήτησε επίσης από τους γιατρούς να αναζητήσουν άτομα που εμφανίζουν πυρετό και εκδηλώνουν αναπνευστικές δυσκολίες. «Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε εκείνους που εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου εντός της περιοχής, όπως οι καμήλες», ανακοίνωσε η UKHSA.
Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης από άτομο σε άτομο» ανέφερε περαιτέρω στην έκθεσή της η υπηρεσία. Οι προειδοποιήσεις έρχονται στον απόηχο της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων MERS σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της UKHSA, 2.600 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-CoV και 935 συνδεόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.
Τι είναι το MERS-COV;
Είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.
Ο ΠΟΥ είπε περαιτέρω ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.